luni, 22 martie 2010

Istoria produselor cosmetice

In aceasta rubrica mi-am propus sa descopar, pentru si impreuna cu dumneavoastra, avantajele si dezavantajele utilizarii produselor cosmetice, pe cat se poate, potrivite fiecarei persoane, fiecarei varste, fiecarei probleme intalnite in decursul vietii cosmetice.

Pudra, uleiurile aromate, fardurile, parfumurile si chiar (acum banalul) sapunul sunt cunoscute si folosite din antichitate de catre marile civilizatii - egipteni, greci, romani, incasi, asiatici - atat de catre femei, cat si de catre barbati. Pe langa podoabe si vesminte, folosirea produselor cosmetice arata celor din jur statutul social al individului care le utilizeaza.

In vremuri trecute, cosmeticele erau scumpe si produse in cantitati mici, de multe ori din cauza ingredientelor rare sau greu accesibile. Nu oricine isi putea permite sa cumpere, iar utilizarea lor face de multe ori diferenta intre straturile sociale.

Prepararea lor se facea, in mare parte, din plante, dar erau folosite si alte ingrediente. De exemplu: ca liant la farduri se putea folosi argila sau mierea, pentru culoare henna - frunze de nuc, purpura sau sidef, cu greu obtinute din cochilii de melc sau chiar pulbere de aur si argint.
Tuturor acelor componente ale cosmeticelor de atunci li se atribuiau, de multe ori, puteri miraculoase, de atragere sau de alungare a unor boli, spirite, noroc ori ghinion sau chiar de a schimba soarta celor care le foloseau.

Schimbarea sortii este mult spus pentru omul modern, dar nu este foarte departe de adevar, caci, nu-i asa, asta incercam noi cu totii sa facem prin utilizarea produselor cosmetice: sa ne schimbam in bine imaginea si, implicit, perceptia celor din jur asupra noastra, pentru a trece mai usor peste diferitele probleme sau pentru a indica o anumita stare, reala sau nu, persoanelor cu care intram in contact si atunci cosmeticele ne sunt aliati de nadejde.

Pentru a defini mai bine conturul ochiului, egiptenii foloseau asa numitul kholl - adica seminte de culoare neagra, care, pisate, erau puse direct in ochi si care prin clipit se deplasau spre marginea ochilor, obtinandu-se astfel efectul dorit. Tot pentru conturul ochilor, vechile triburi tracice foloseau bucatile de lemn ars si de la ei au imprumutat acest obicei grecii antici.

Aceasta este, pe scurt, povestea creionului dermatograf in forma cunoscuta de noi astazi si care acum se regaseste in diferite nuante, nu numai negru.

Actualmente este mult mai usor de aplicat, cu un efect de mai mare durata, in diferite forme, waterproof sau nu.

In Asia, doamnele nobile au folosit cu succes pana la inceputul secolului trecut pudra din orez foarte fin pisat pentru a-si pudra fata.

Parfumurile erau obtinute din esente rare: santal, mosc, flori de portocal sau trandafir si amestecate cu diferite uleiuri se transformau atat in aromatizante pentru baie, cat si in produse de ingrijire a corpului.

Planta din care se obtine pulberea de henna a fost cunoscuta si folosita la inceput in lumea araba si in India, apoi a ajuns in intreaga lume.

Este unul dintre putinele produse cosmetice care a traversat timpul fara a suferi schimbari majore nici in denumire, nici in scopul utilizarii.

Se foloseste la vopsirea parului si la pictarea pielii fetei si a mainilor, fiind un produs natural, la care este putin probabil sa apara reactii adverse.

Totusi, daca il veti incerca, este bine de stiut ca exista riscul ca henna sa usuce excesiv parul, si cum parul europenilor este, in general, mai uscat decat al persoanelor din nordul Africii sau din India, produsele de hidratare si ingrijire vor trebui folosite obligatoriu pentru a preveni ruperea lui.

In prezent, industria cosmetica a cunoscut un puternic avant, aparand constant game noi de produse cosmetice sau imbunatatindu-le formula si imaginea celor consacrate.

Ingredientele folosite au devenit extrem de variate, cosmeticele nu se mai bazeaza acum doar pe ingrediente naturale, ci si pe cele obtinute in laborator, folosirea lor fiind mult mai accesibila producatorilor decat era inainte, iar astfel preturile au scazut semnificativ si invers proportional cu productia.

Acum produsele cosmetice, din orice segment de pret si calitate se gasesc aproape oriunde in magazinele specializate sau in farmacie, la supermarket si la piata, si pot fi folosite, de multe ori, fara a li se cunoaste efectele benefice sau nu, doar cu gandul ca folosindu-le vom arata mai bine.

RUXANDRA STANCIU
Coordonator category cosmetice
sursa: www.farmaciiledona.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))