luni, 22 martie 2010

Medicamentele si alcoolul

Consumul de alcool, fie ocazional, fie cronic, In timpul unui tratament medicamentos poate determina diminuarea actiunii medicamentului si aparitia de reactii adverse neplacute.


Asocierea alcoolului cu medicamente ce contin urmatoarele substante active: disulfiram (utilizat pentru tratarea alcoolismului), doxiciclina, furazolidon, metronidazol, tinidazol (cu actiune antimicrobiana si antiparazitara), tolbutamida (antidiabetic) provoaca o reactie de tip antabuz care se manifesta prin stari de greata, voma, vasodilatatie, hipotensiune arteriala, confuzii. In cazul tratamentului cu disulfiram, in alcoolism cronic, terapia medicamentoasa se incepe cu acordul pacientului care este informat, in prealabil, de reactiile secundare ce pot surveni.
Alcoolul etilic poate avea, in functie de modul de administrare, efect inductor sau inhibitor enzimatic. Astfel, in administrare acuta (ocazional), in cantitate mare, alcoolul poate determina cresterea actiunii medicamentului asociat conducand la efecte de supradozare. Acest fenomen se intampla la asocierea alcoolului cu medicamente ca diazepam, fenitoina, anticoagulante cumarinice. In acest caz alcoolul inhiba activitatea enzimelor care metabolizeaza medicamentul, acesta se acumuleaza in organism si astfel apar fenomenele de supradozare.
Consumul cronic de alcool, pe termen lung, in asociere cu medicamente de tipul sulfamidelor hipoglicemiante, paracetamolului, anestezicelor generale determina scaderea actiunii farmacologice a acestor medicamente (fenomen de inductie enzimatica). Este stimulate metabolizarea medicamentelor prin stimularea activitatii enzimatice, pacientul are tendinta de a creste dozele administrate si astfel apar fenomene toxice.
Este contraindicata asocierea alcoolului, care este deprimant al sistemului nervos central (SNC) cu alte medicamente deprimante SNC ca de exemplu: anestezice generale, tranchilizante, hipnotice.
Alcoolul nu se asociaza cu anticoagulante orale si salicilati (aspirina) deoarece creste riscul de sangerari si hemoragii digestive.


Farm. Drd. DIANA GRIGORE
sursa: www.farmaciiledona.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))