luni, 22 martie 2010

Cum sa avem un par sanatos

Parul a fost dintotdeauna expresia individualitatii noastre, a anumitor virtuti si calitati, cum ar fi: puterea si virilitatea, in cazul barbatilor, senzualitatea si feminitatea, in cazul femeilor. In consecinta, orice schimbare negativa a aspectului parului (caderea excesiva, matreata, aspectul gras, albirea premature etc.) poate fi o experienta frustranta pentru fiecare dintre noi.

Dincolo de aspectul estetic, caderea parului poate fi expresia unor boli inca nediagnosticate sau a unor dezechilibre in functionarea normala a organismului si, de aceea , este bine sa cunoastem cateva aspecte referitoare la cresterea normala a parului, la cauzele ce pot declansa caderea acestuia, precum si la mijloacele de tratament recomandate pentru prevenirea si stoparea acestei probleme care a devenit in ultimul timp din ce in ce mai frecventa.

Cresterea parului se face in cicluri intermitente, perioadele de crestere fiind urmate de perioade de repaus. De fapt, cea mai mare parte a parului care cade, este un procent din ciclul normal de crestere a parului.Aproximativ 10 % din par este pentru un anumit timp, in repaus. La un interval de 2 - 3 luni, acesta cade si este inlocuit de altul, fiecare fir de par crescand cu aproximativ 1 cm in fiecare luna. Aceasta faza de crestere dureaza 2- 6 luni.De-a lungul vietii se succed 20-25 de cicluri de cadere/refacere, in care pierdem in mod normal 50-100 fire zilnic, cel mai mult din regiunile occipitala si parietala. Grosimea firului de par este scazuta in copilarie, creste la pubertate - adolescenta si apoi scade treptat odata cu inaintarea in varsta, mai curand la barbati decat la femei. Parul creste mai rapid vara decat iarna si mai lent noaptea decat ziua.
Rarirea parului devine evidenta cand echilibrul dintre pierdere si regenerare se strica, fie printr-o pierdere mai mare de 100 de fire zilnic, fie pin incetinirea cresterii.Aceasta cadere excesiva se numeste alopecie.

Exista caderi sezoniere ale parului, primavara si toamna fiind cele 2 anotimpuri care favorizeaza pierderea mai rapida a firelor de par. Vara, soarele si aerul de mare pot face parul sa devina uscat si casant.

Pe langa aceste caderi sezoniere, anumiti factori pot duce la caderi temporare ale podoabei capilare chiar si la un interval de cateva luni dupa aparitia lor : alimentatia dezechilibrata, saraca in vitamine si minerale,dietele vegetariene cu continut redus de proteine, stressul,poluarea, , schimbarile hormonale de la pubertate, cura de slabire rapida.Absenta din dieta a vitaminelor B,D,E, fierului, zincului, aminoacizilor si acizilor grasi esentiali, excesul de vitamina A se reflecta, chiar daca este greu de crezut, in aspectul parului.

O importanta cadere a parului poate surveni la aproximativ 3 luni dupa nastere ( in timpul perioadei de alaptare nu se produce de regula acest fenomen). La menopauza, parul devine fin si fragil, determinand aparitia alopeciei difuze la femei. Nici femeile care incep sau renunta la folosirea de anticonceptionale, nu sunt ferite de aceste neplaceri. Unele medicamente pot avea acest efect secundar : anticoagulantele, antidepresivele, beta-blocantele, hipocolesterolemiantele, anumite antibiotice, amfetaminele folosite in curele de slabire, derivatele de vitamina A. Cea mai seriasa cauza medicamentoasa este alopecia datorata chimioterapiei.

Parul cade si in contextul unor boli ca : diabet, poliartrita reumatoida, lupus eritematos , anemie, afectiuni hepatice, renale sau tiroidiene, infectii virale sau fungice, interventiile chirurgicale, disfunctii endocrine care intereseaza ovarele, glandele suprarenale sau hipofiza.

Substantele chimice din sampoane si produsele de ingrijire a parului, vopsirea si decolorarea, produsele de styling, uscarea cu feonul, intinderea sau incretirea frecventa, coafurile cu par tapat sau foarte strans determina suprasolicitarea mecanica si chimica a firului de par.

Pentru multe din aceste cauze, exista insa si solutii eficiente in prevenirea si tratarea alopeciei. Inainte de a apela la un tratament medical ar putea fi utila respectarea catorva reguli :

Hraniti-va sanatos, adoptand o dieta echilibrata, evitand regimurile drastice de slabire;
Evitati coafurile traumatizante, incretirea parului, folosirea de elastice prea stranse;
Periati-va parul zilnic, cu o perie din lemn, cu dintii rari, evitand periile din plastic care rup parul fin sau fragil;
Pastrati curatenia parului si pielii capului spalandu-va cu sampoane de preferat naturale, adaptate tipului de par.Exista sampoane impotriva caderii parului, continand microelemente ca : Seleniu ( Selsun, Selegel), tricozaharide ( Foltene), chinina(Klorane).

Exista remedii naturiste impotriva caderii parului ( tinctura de lavanda) si remedii pentru cresterea parului ( tincturi de mesteacan,de urzica, usturoi, brusture, ceaiul de pedicuta).

Cerand sfatul medicului, puteti recurge la folosirea anumitor suplimente : fier, zinc, cupru, vitamina B6, B12, biotina, vitamina C, D, E, coenzima Q10, acizi grasi esentiali, aminoacizi : N-cisteina, N-Methionina, glutation, L-arginina, extract de ceai verde. Daca incepeti un astfel de regim, rezultatele sunt vizibile abia dupa respectarea unei cure de 2-3 luni cu suplimentele indicate.

Daca nici unul dintre aceste remedii nu s-au dovedit eficiente, specialistul dermatolog va poate recomanda un tratament medicamentos. Minoxidilul ( Rogaine, Alopexy, Hairgrow) are actiune vasodilatatoare la nivelul foliculului pilos, fiind singurul tratament unanim acceptat ca eficient, atat la femei cat si la barbati. Aminexilul actioneaza impotriva rigidizarii colagenului de la baza firului de par si impotriva imbatranirii premature a radacinii acestuia, fiind de asemenea eficient in combaterea caderii parului. Se afla in cercetare si preparatul hormonal Finasteride care se pare ca ar avea efecte benefice in alopecia androgenica.

Si, in cele din urma, pentru a va demonstra ca pierderea parului nu este nici pe departe iremediabila, chirurgia va poate oferi solutia: implantul de par.

Dr. Simona Buzila
sursa; www.farmaciiledona.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))