luni, 22 martie 2010

Reguli de aur ca sa te bucuri de soare

RADIATIA SOLARA ESTE BENEFICA IN DOZE MICI

Soarele este vital. Toti ne bucuram de el, are un efect revitalizant asupra noastra. Razele sale joaca si un rol in sinteza vitaminei D, recunoscuta pentru incurajarea cresterii si prevenirea rahitismului. De asemenea, vitamina D protejeaza impotriva numeroaselor probleme cronice: cancer, boli autoimune (scleroza multipla, diabet) sau boli cardio-vasculare. Dar nu este nevoie sa exageram, deoarece numai cateva minute pe zi sunt suficiente pentru a beneficia de calitatile sale.

SOARELE - UN PERICOL REAL IN DOZE MARI
In cazul supraexpunerii, radiatiile ultraviolete pot provoca deteriorari serioase ale pielii, cu efecte pe termen lung sau scurt:

arsuri solare sau chiar arsuri severe ale pielii;
numar crescut de alunite si risc de melanom daunator;
imbatranirea pielii;
cancer de piele.

PROTECTIA SOLARA: CUM ACTIONEAZA PRODUSELE SOLARE?
Produsele solare trebuie sa protejeze impotriva radiatiilor ultraviolete (UVB si UVA) si au in compozitie filtre si/sau ecrane solare. Pentru a intelege importanta acestora, am descris cele mai importante caracteristici:

Filtrele chimice sunt substante sintetice care actioneaza prin absorbirea energiei transmise de catre radiatiile luminoase. In functie de compozitia lor, ele absorb numai anumite lungimi de unda ale luminii solare. Exista anumite filtre chimice pentru radiatiile UVA si altele pentru radiatiile UVB. Pentru a asigura o protectie efectiva cu spectru larg, este necesar sa combinam cateva filtre. Mai mult, ele nu sunt intotdeauna fotostabile si, cum ele pot penetra pielea, exista un risc alergic si foto-toxic.
Filtrele minerale "reflecta" si "difuzeaza" radiatiile UV, dar si lumina, actionand ca o oglinda. Acestea filtreaza intreaga gama de radiatii UV. Filtrele minerale utilizate in creme sunt inerte si fotostabile. Ele formeaza un film pe suprafata pielii care limiteaza riscul de penetrare, ceea ce explica siguranta lor.
Filtrele organo-minerale sunt o mixtura din amandoua. Ele absorb si reflecta radiatiile UV, dar nu precum filtrele chimice, spectrul lor foarte larg asigurand o protectie buna impotriva radiatiilor UV.
Fotostabilitatea lor si calitatea de durata pe suprafata pielii le face mai usor adaptabile pentru protectia pielii copiilor.


PROTECTIA IMPOTRIVA SOARELUI
Pentru a te proteja de razele solare, foloseste:

Solutii esentiale simple si eficiente.
Fotoprotectie externa, care nu permite radiatiilor UV sa penetreze celulele pielii si ochii.
Fotoprotectie cu imbracaminte si accesorii.
Este esential sa folosesti imbracaminte si o palarie, speciale pentru copii. Pentru a fi eficienta, imbracamintea trebuie sa acopere umerii, 3/4 din brate si picioare. O palarie, pentru a asigura maximum de protectie, trebuie sa aiba margini largi pentru a acoperi ceafa si fruntea.
Ochelarii care filtreaza 100% radiatiile UV (categoria 4) si cu rame invelite - sunt esentiali pentru a preveni deteriorarile ochilor cauzate de soare.
Umbrela de plaja. Protectia oferita de catre umbrela de plaja nu este suficienta. O umbrela de plaja protejeaza impotriva radiatiilor infrarosii si unora dintre radiatiile UV: chiar sub o umbrela de plaja, noi suntem indirect expusi radiatiilor UV difuzate prin reflexie (de apa, nisip etc.) sau de catre dispersia radiatiilor.

REGULI DE AUR PENTRU A TE BUCURA DE SOARE IN SIGURANTA
1. Evitati expunerea directa la razele soarelui, in special intre 11 a.m. si 4 p.m.
2. Stati la umbra in caz de soare intens.
3. Adaptati-va comportamentul la indicele UV zilnic (de la 1 la 11+). Incepand cu indicele 3, luati masuri de protectie.
4. Purtati imbracaminte ampla, fabricata din bumbac pentru a filtra radiatiile UV. Optati pentru palarie si ochelari de soare.
5. Aplicati un strat gros de produs de protectie solara cu un SPF adaptat (>50), cu 20 de minute inainte de expunerea la soare.
6. Evitati pe cat posibil filtrele alergene si alegeti produse cu filtre minerale sau organo-minerale.
7. Reaplicati o cantitate suficienta de produs de protectie solara la fiecare 2 ore si dupa fiecare repriza de inot.
8. Dati preventiv copilului sa bea multe lichide.


sursa: www.farmaciiledona.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))