miercuri, 9 martie 2011

autostrada suspendată şi, „poate”, tren magnetic

Primarul general al Capitalei, despre autostradă: "Prima sapă va fi dată la sfârşitul acestui an iar primii 16 kilometri vor fi construiţi în aproximativ un an şi jumătate"

"În două mandate voi face Bucureştiul să arate mai bine ca Sanghai", a afirmat Sorin Oprescu la întorcerea din China. Miercuri, în faţa presei, primarul general a făcut bilanţul celor patru zile petrecute la Beijing şi Shanghai. A semnat un memorandum, a stabilit cu partea chineză măsuri concrete şi un calendar de lucru.

"Concret sunt patru domenii în care vom colabora. Primul - dezvoltarea infrastructurii pentru transport şi alte căi de comunicaţii din Bucureşti. Al doilea, realizarea inelului median ca proiect pe termen lung. Al treilea, dotarea şi dezvoltarea spitalelor. Al patrulea, posibilităţi de finanţare şi operare a acestor proiecte", a spus Sorin Oprescu. Primii paşi în relaţiile de colaborare între municipalitate şi marile firmele chinezeşti Sanhai Construction Grup, Beijing Municipal Construction Group şi China Comunication Construction Company se vor concretiza prin deschiderea unor reprezentanţe la Bucureşti.

Autostrada suspendată - rebotezată "drum expres". Lucrările pornesc la sfârşitul anului

În urma vizitei în China, autostrada suspendată se va numi "drum expres", din cauză că "legea nu dă voie să construieşti o autostradă în interiorul oraşului", a declarat Sorin Oprescu. Primarul a explicat că "drumul expres va fi şi suspendat şi pe pământ, păstrându-şi acelaşi traseu. Va fi suspendat acolo unde trebuie să ocolesc monumentele istorice. Constructorul va fi firma Sanghai Construction Grup, o firmă cu experienţă în autostrăzi suspendate şi tunele. Prima sapă va fi dată la sfârşitul acestui an iar primii 16 kilometri vor fi construiţi în aproximativ un an şi jumătate".
Bestjobs.ro
Consorţiul chinez Shanghai Construction Group este interesat să investească în tot inelul median al Capitalei. Investiţia se ridică, potrivit lui Oprescu, la 700-800 de milioane de euro iar banii ar urma să fie recuperaţi din exploatarea autostrăzii suspendate pe un număr de ani. Sorin Oprescu a explicat că întregul inel median din care face parte şi autostrada suspendată va avea o lugime totală de 52 de kilometri.

"Am văzut cum şi-au organizat ei circulaţia în Shanghai în special, cu autostrăzi sau drumuri. Să nu mai zic autostrăzi, că legea spune că nu ai voie să faci autostrăzi în oraş. Drumuri expres construite în Shanghai pe perioada a 2 ani de zile, 10 km. La ei este mai simplu, pentru că pământul este al statului. Dar au avut de dezafectat o serie întreagă de clădiri. Cam de 20 de ani, ei au renunţat la clădirile vechi şi pe locul lor au concesionat, fie către francezi, fie către americani. Concesiuni care acum s-au terminat şi au rămas în proprietatea Shanghaiului".

Primarul general a mai spus că, pe termen lung, China ar putea investi în infrastructura Capitalei 7-8 miliarde de euro, respectiv în inelul median, străpungeri şi lărgiri de şosele.

Oprescu vrea trenuri magnetice şi automobile electrice

"Am vizitat două uzine de autovehicule de tip hibrid şi autovehicule electrice. Ele se construiesc relativ uşor. Sunt reîncărcabile de la un interval de 4 ore pentru transportul urban în principal, pentru taxiuri, între 4-6 ore. Există şi încărcare rapidă de o oră. Şi au autonomie de 250 kilometri. Am revenit în ţară cu convingerea că aceste lucruri se pot realiza şi la Bucureşti, având susţinerea partenerilor chinezi", a declarat Sorin Oprescu.

Pe lângă autovehicule de tip hibrid şi electrice, primarul general ar mai vrea şi trenuri magnetice care să asigure legătura pentru început cu aeroportul Otopeni iar în timp - şi cu cel care se va construi în partea de sud a Capitalei. "Am luat cu mine toate prospectele posibile. Am să vorbesc cu doamna ministru Boagiu cu toată persuasiunea care mă caracterizează, pentru acest tip de trenuri", a spus Oprescu

Impresiile lui Oprescu din China

- "N-am crezut vreodată că văd China fără biciclete. Pietonii n-au nici un drept. Traversează pe roşu ca să se ferească de maşini"

- "Au economia planificată. Nici noi nu ar fi trebuit să omorâm Ministerul Planificării. La ei totul e planificat - la noi, după ureche. Chinezii vorbesc doar despre investiţii şi nu mai pomenesc cuvîntul comunism"

- "Nu mi-a placut mâncarea. Tot am învârtit masa aia. M-au întrebat ce să-mi aducă. Am cerut pacheţele, auzisem eu că sunt singurele făcute din legume. Nu ştiu cum au făcut, dar mi le-au adus. N-am mâncat cu beţişoare. I-aş fi scos ochii lui Stănescu cu ele... La masă, tot spuneau: să închinăm în cinstea delegaţiei. Până la fund. Dacă beam aşa...".
Cat despre femei...
- "N-am văzut femei frumoase. Nu mi-au plăcut"
Sursa: Gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))