joi, 20 mai 2010

Stii sa mentii o relatie?


Ok, cu totii am fost intr-o relatie pana acum. Pana la urma, marea problema a oamenilor in general nu este a atrage pe cineva si a reusi sa creeze o relatie, ci a reusi sa si pastreze acea relatie. Si mai important – a mentine acea relatie la un nivel satisfacator.

Cu totii stim cuplurile acelea casatorite de ani si ani care, desi nu s-au despartit pana acum, nu sunt nici pe departe intr-o relatie benefica sau cat de cat multumitoare.

Deci cum mentii o relatie de lunga durata?

Pai in primul rand trebuie sa depui suficient efort in acea relatie pentru a va face unul pe altul fericiti. Ce inseamna asta? A munci la relatie inseamna a va satisface unul pe celalalt din punct de vedere sexual, a imparti treburile casei in mod egal si a va imparti responsabilitatile financiare in mod corect. Este vorba de a fi interesati de partenerul vostru, atenti, si a va exprima afectiunea, spuinandu-i si aratandu-i partenerului ca il iubiti, atat prin vorbe cat si prin fapte.

A-l iubi pe celalalt inseamna a inchide ochii la lucrurile acelea minore care va enerveaza si a va concentra, in schimb, atentia asupra lucrurilor pe care le admirati la cel iubit. Rezolvati problemele inainte de a se transforma in crize. Partenerii care lucreaza activ la relatia lor verifica in mod constant felul in care celalalt se simte: esti fericit? Este ceva ce ai nevoie si eu nu-ti ofer? Energia pe care amandoi o puneti in relatie ar trebui sa fie aproximativ egala, altfel apar resentimente.

Ce mai inseamna a munci la relatie?

Inseamna a-l face pe celalalt sa se simta special. E important sa fiti draguti unul cu celalalt. “Dar este absolut evident”, veti raspunde. Cu toate acestea ati fi surprinse in cate cupluri partenerii nu se trateaza unul pe celalalt asa cum te-ai astepta s-o faca doi oameni care se iubesc. Unii isi petrec viata jucand tot felul de jocuri psihologice intr-o lupta constanta de a arata care e mai puternic. Mai sunt si oamenii care, desi simt ca iubesc persoana de langa ei, rareori i-o spun.

Sunt doua modalitati pentru a-i arata cuiva ca este special – vorbe si fapte.

Este de preferat sa le folositi pe amandoua. La inceputul relatiilor, partenerii petrec foarte mult timp vorbind despre cum se simt unul fata de celalalt, iar relatia este de multe ori subiectul de conversatie preferat. Din pacate, acest lucru incepe sa dispara incetul cu incetul odata ce a aparut un angajament intre cei doi.

Un studiu recent arata cum comportamentul afectiv in cuplu scade in mod dramatic dupa casatorie. In primul an de mariaj, rostirea lui “te iubesc” scade cu pana la 40%, aprobarea si complimentele cu pana la 30% , lucrurile acelea dragute pe care cei doi le fac unul pentru celalalt – cu pana la 20%, in timp ce comportamentul non-sexual, imbratisarile si atingerile afectuase scad cu pana la 39%. Ingrijorator, nu?

Este timpul sa depui efortul necesar in relatia ta pentru a nu cadea in aceeasi capcana. Il iubesti pe celalalt? Arata-i-o si incearca sa mentii aceasta iubire vie pentru cat mai mult timp.

sursa: www.relatii.ele.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))