luni, 22 martie 2010

Viata sexuala in perioada sarcinii si alaptarii

Pentru o femeie, perioada celor 38-40 de saptamani de sarcina cat si perioada alaptarii reprezinta etape marcate de importante modificari hormonale ce antreneaza o stare psihica delicata, marcata de o nevoie de afectiune aparte.

Sfaturile cu privire la viata sexuala a unui cuplu in aceasta perioada nu depind doar de circumstantele medicale, ci si de gradul de implicare a celor doi membri ai cuplului. Este un moment oportun explorarii unor noi optiuni ale vietii sexuale - incepand de la abilitatile empatice ale fiecaruia, de la explorarea elementelor ce creeaza buna dispozitie - gesturi tandre - imbratisari, mangaieri, saruturi, masaj, pana la descoperirea unor modalitati noi de a provoca placere si de a mentine aprinsa flacara pasiunii. Actul sexual poate decurge cu conotatii mult mai placute, cu atat mai mult cu cat este marcat de dezinhibitii si de lipsa necesitatii mijloacelor de protectie anticonceptionala.

In ceea ce priveste sexul oral, acesta este permis, cu o particularitate - daca femeia insarcinata il primeste - este indicat ca partenerul sa nu sufle aer cu putere in vagin deoarece exista riscul blocarii unor vase (embolisme), ceea ce ar pune in pericol viata fatului.
Sexul anal nu este recomandat si este, de altfel, dureros in perioada sarcinii datorita existentei hemoroizilor. In acelasi timp, este o cale de transmitere a infectiilor.

In majoritatea cazurilor, contactele sexuale in perioada sarcinii sunt permise si un act firesc al vietii de cuplu insa acest lucru ar trebui sa fie confirmat de catre medic. Cu atat mai mult, in apropierea datei prezumtive a nasterii, este indicat sa discuti cu medicul ginecolog despre starea ta si a copilului pentru a sti cu siguranta dacaeste indicat sa ai contacte sexuale.

Actul sexual nu afecteaza fatul - el este protejat de prezenta lichidului amniotic si a sacului amniotic, de peretii grosi ai uterului si apoi ai abdomenului si, nu in ultimul rand, de stratul de mucus ce inchide orificiul colului uterin, impiedicand totodata si aparitia infectiilor.

Exista situatii in care medicul te va sfatui sa renunti la viata sexuala pentru o perioada, precum:

existenta unui avort anterior sarcinii;
risc de nastere prematura;
placenta previa, peeclampsie sau diabet gestational;
sacul amniotic este rupt si exista scurgeri de lichid amniotic;
cervixul este dilatat precoce;
dureri pelvine sau eventuale infectii;
existenta unei sarcini multiple (gemeni, tripleti etc.).

In perioada sarcinii nu trebuie sa fii surprinsa de faptul ca dorintele sexuale sunt variabile, in functie de trimestru, actul sexual adaptandu-se necesitatilor momentului, astfel:

1. In primul trimestru de sarcina

In primele trei luni de sarcina, dorinta sexuala este mult diminuata din cauza modificarilor fiziologice aparute in organism: greturile si varsaturile, oboseala si sensibilitatea sanilor la atingere, dezechilibrele hormonale.

De asemenea, secretiile vaginale se pot intensifica, asigurand o lubrefiere mai intensa, dar pot avea si un miros neplacut, inhiband partenerul in timpul sexului oral.

In aceasta perioada, doctorii te sfatuiesc sa te abtii de la contactele sexuale daca ai usoare sangerari vaginale, pentru ca, in acest caz, exista riscul unui avort spontan.

2. In cel de-al doilea trimestru de sarcina

Dorinta de a face dragoste se poate intensifica in urmatoarele luni de sarcina, apetitul sexual fiind chiar mai crescut decat inaintea sarcinii, ceea ce nu-i va displacea deloc partenerului. Variatiile hormonale aparute pe parcursul sarcinii determina dilatatia vaselor sangvine de la nivelul pelvisului, astfel vei fi mai sensibila si te vei excita mai usor, iar orgasmul va fi mult mai intens.

Odata cu avansarea sarcinii, activitatea sexuala poate determina chiar o stare de disconfort datorita maririi in dimensiuni a uterului si a cresterii burticii.

De aceea, este indicat sa renunti la clasica pozitie a misionarului si sa adopti pozitii mai lejere in care barbatul nu apasa pe uter si in care penetrarea nu este foarte profunda: de exemplu poti prelua tu controlul sau poti face sex stand pe o parte, fie cu fata, fie cu spatele la partener.

3. Ultimele luni de sarcina



Pe masura ce momentul nasterii se apropie, apetitul sexual scade deoarece ai tendinta sa te concentrezi mai mult asupra momentului nasterii si sexul devine dificil datorita dimensiunilor foarte mari ale abdomenului tau.

La finalul sarcinii, cand fatul este aproape pregatit de nastere, datorita compozitiei lichidului seminal in prostaglandine, substante asemanatoare hormonilor, contractiile uterine pot fi stimulate.

Medicii recomanda intreruperea relatiilor sexuale in aceasta perioada daca ai o sarcina cu complicatii si mentinerea abstinentei pana la 6 saptamani dupa nastere.

In general, se indica intreruperea actului sexual complet, inclusiv a sexului oral exercitat femeii (cunnilingus) pana in momentul controlului ginecologic postnatal, care se desfasoara sase saptamani post-partum. De obicei, chiar si dupa acest interval actul sexual (penetrarea completa) nu este posibil, mai ales daca nasterea a fost pe cale vaginala - datorita suturilor si sensibilitatii cicatricei de epiziotomie.

In perioada alaptarii si, in special, in primele trei luni post-partum, datorita modificarilor hormonale (ex. cresterea prolactinei), apetitul sexual al femeii este diminuat - mai mult, persista o scadere a secretiilor vaginale, actul sexual necesitand o lubrefiere adecvata.

In perioada alaptarii, partenerul se poate simti respins si ignorat, datorita schimbarilor prioritatilor din viata femeii - alaptarea si supravegherea con stanta a nou-nascutului. Este un moment delicat in viata de cuplu, ce necesita multa intelegere reciproca si armonie atat ca atitudine cat si ca dorinta de satisfacere a senzualitatii si sexualitatii celuilalt partener. Pentru a mentine o buna atmosfera familiala, relatia dintre cei doi parteneri trebuie sa se bazeze pe respect reciproc. In primele ocazii de act sexual complet post-partum sunt recomandate pozitiile in care femeia este deasupra sau cele in care partenerii stau fata in fata, in lateral.

Este important sa discuti cu medicul ginecolog despre mijloacele contraceptive pe care le poti utiliza incepand din a 6-a saptamana de la nastere, pentru a evita o sarcina nedorita.

In cazul in care ati nascut pe cale vaginala de mai multe ori, scaderea tonusului musculaturii vaginale, precum si a musculaturii pelvine, determina scaderea libidoului.

Pentru a preveni acest lucru, sunt indicate exercitiile Kegel de consolidare a musculaturii pelvine - constau in contractia musculaturii pelvine ca si cum s-ar incerca blocarea emisiei de urina - exercitii repetate pe durata de 5-10 secunde, in trei seturi a cate 10 exercitii consecutive.

Orice femeie trebuie sa invete sa se cunoasca si sa isi respecte dorintele in perioada sarcinii si a alaptarii, sa invete sa aprecieze schimbarile petrecute cu corpul si cu viata ei. Sunt recomandabile dietele bogate in fructe si legume proaspete, consumul adecvat de lichide, precum si o activitate fizica regulata si adecvata. Grija si respectul fata de persoana dumneavoastra in noua calitate de mama reprezinta un proces indelungat si complex care va va ajuta sa mentineti pasiunea si iubirea fata de partener vesnic proaspata si inflacarata.

Dr. Lavinia Vija
sursa: www.farmaciiledona.ro

Un comentariu:

  1. brava!aproape m-ai convins de a accepta in sfirsit sa vina barza.Petra It.pupici!

    RăspundețiȘtergere

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))