luni, 22 martie 2010

Deshidratarea

Deshidratarea este fenomenul in care corpul pierde prea multe lichide si apare cand portul de apa este oprit sau cand sunt eliminate cantitati mari de apa din corp prin diaree, varsaturi, transpiratii sau efort fizic.

Poate apare la orice varsta, dar este foarte grava in cazul nou-nascutilor, copiilor si varstnicilor.

Deshidratarea apare in special in sezonul calduros.

Inainte de a afla orice alta informatie despre deshidratare trebuie sa stim ca volumul total de apa din organism este: 55 - 60% din greutatea corporala la barbatii tineri si 45 - 50% din greutatea corporala la femeile tinere.

Distributia apei: muschi - 50%, piele - 20%, alte organe - 20%, sange - 10%. La copii si nou-nascuti procentele sunt mai mari. Aproximativ 2/3 din volumul de apa este in compartimentul intracelular, iar 1/3 in cel extracelular.

Deshidratarea la copii si nou-nascuti

Copiii si nou-nascutii au mai multe sanse sa se deshidrateze pentru ca organismul lor contine mai multa apa decat al adultilor, au o rata mai mare a metabolismului decat la adulti, rinichii lor nu functioneaza la fel ca rinichii adultilor, sistemul lor imunitar care ajuta in lupta contra infectiilor nu e dezvoltat in totalitate ceea ce creste sansa de a contacta o boala care cauzeaza diaree si varsaturi, copiii nu consuma lichide cand se simt rau, depind de cei care ii ingrijesc.

Deshidratarea la batrani

Batranii se deshidrateaza usor pentru ca nu consuma lichide, pentru ca nu au senzatie de sete la fel de mare ca tinerii, rinichii nu mai functioneaza la fel ca la tineri, nu consuma lichide datorita incontinentei (incapacitatea de a controla vezica urinara), au probleme de ordin fizic - nu pot tine paharul in mana si nu se pot deplasa.

Semnele deshidratarii

Semnele de inceput ale deshidratarii sunt: gura uscata si saliva lipicioasa, scaderea cantitatii de urina si modificarea culorii ei (urina concentrata), comportament distrat sau foarte iritat. La pierderi si mai mari de lichide apar cefalee, varsaturi in jet, apatie, somnolenta, staza papilara la fundul de ochi, convulsii, stare confuzionala si nu exista senzatia de sete.

O deshidratare majora instaleaza stare confuzionala, convulsii, coma, tensiunea arteriala se mentine mult timp normala, in final insuficienta renala acuta, hemoragie cerebrala.

Toate aceste simptome compun tabloul unei urgente majore care impune luarea de masuri terapeutice imediate.

Cauzele deshidratarii

Deshidratarea, in cazuri grave, poate duce la deces. Diareea si varsaturile sunt cauze commune ale deshidratarii, amandoua ducand la pierderea de lichide.

Alte cauze ale deshidratarii pot fi: diabetul, afectiuni ale rinichilor, consumul excesiv de diuretice, afectiuni ale ficatului si ale stomacului, hemoragiile, arsurile, peritonita, ascita, transpitranspiratiile, alcoolismul.

Stiati ca principalul motiv al formarii ridurilor si al deteriorarii tenului este deshidratarea?

Ar mai neglija cineva acest aspect al ingrijirii - hidratarea pielii - daca i-ar cunoaste importanta?

Motivele deshidratarii pielii difera de la o persoana la alta. Unele sunt mostenite genetic sau tin de o problema de sanatate: consumul anumitor medicamente, disfunctiile endocrinologice sau tulburarile circulatorii, altele se datoreaza stilului de viata al fiecarei persoane: stresul, lipsa somnului, fumatul ori alimentatia.

De pielea uscata este vinovat si mediul inconjurator, precum si climatul temperat al tarii noastre, in care temperaturile prea ridicate alterneaza cu cele prea scazute.

Intrucat corpul nostru este compus din apa in proportie de 70%, hidratarea reprezinta alimentarea organismului cu apa.

Pentru hidratarea externa se recomanda folosirea produselor hidratante pentru fata si corp, iar pentru cea interna, consumarea a doi litri de apa pe zi sau cel putin sase pahare pe timp de iarna.

TRATAMENTUL DESHIDRATARII

La adulti si copii peste 12 ani se recomanda odihna daca depun efort in aer liber, sa plece din bataia soarelui undeva intr-o zona de umbra, sa inlature surplusul de haine, consumul unei bauturi racoritoare (apa, suc, bautura energizanta) pana la 2 litri de lichid rece in urmatoarele 2-4 ore, odihna si rehidratare pentru urmatoarele 24 de ore.

La copii mici intre 1 si 11 ani parintii trebuie sa se asigure ca acestia sa consume des lichide (intre 6 si 8 pahare pe zi). Cerealele cu lapte pot fi de ajutor pentru refacerea cantitatii de lichid consumat, la nou-nsscuti si copii pana la un an daca sunt alaptati la san sau artificial pe perioada calduroasa se mareste aportul de lapte.

PROFILAXIE


in timpul zilelor calduroase se beau intre 8 si 10 pahare de lichid pe zi;
se creste cantitatea de apa in timpul si dupa exercitiile fizice;
copiii trebuie incurajati si urmariti sa bea lichide;
evitarea regimurilor hiperproteice;
nu exces de cafea, cola sau bauturi cu cofeina pentru ca acestea cresc eliminarile de urina si deci sporesc deshidratarea;
nu se recomanda alcool, bere sau vin, ele cresc deshidratarea si fac dificil de luat deciziile corecte;
nu se recomanda administrarea tabletelor de sare;
oprirea efortului fizic in caz de ameteala sau oboseala crescute pe perioada anotimpului calduros.

Dr. CLAUDIA MUNTEANU
sursa www.farmaciiledona.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))