luni, 1 martie 2010

Menopauza

Menopauza este "piatra de hotar" in viata fiecarei femei ce marcheaza sfarsitul perioadei reproductive. La un an dupa ultima menstra se considera ca femeia a ajuns la menopauza. Media de varsta pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si timp limita. Unele femei ajung la menopauza in mijlocul decadei a patra si altele au menstruatii chiar si in decada a cincea.
Perimenopauza cuprinde perioada de instalare a menopauzei si cea care urmeaza menopauzei. Se refera la cei 2 pana la 8 ani de modificare a nivelului hormonal incluzand si simptomatologia asociata, pana la instalarea menopauzei. Cel mai frecvent semn de premenopauza este menstruatia abundenta, adesea neregulata data de dereglarile hormonale.
Majoritatea femeilor au perimenopauza intre 39 si 51 de ani. Unele femei prezinta modificari ale menstruatiei si sindrom premenstrual la sfarsitul decadei a treia cand nivelul hormonal se modifica si fertilitatea e in declin in mod fiziologic. Alte femei nu au astfel de simptome pana la sfarsitul decadei a patra.
Postmenopauza incepe la un an dupa ultima menstra. Nivelul hormonal continua sa scada si simptomele menopauzei sunt prezente, posibil accentuate de-a lungul primului an sau in anii urmatori. Estrogenul si progesteronul se stabilizeaza la niveluri joase si simptomele se atenueaza. Aceasta este perioada in care femeile se pot bucura de lipsa ciclurilor menstruale si a problemelor de contraceptie.

Cauzele menopauzei precoce

Corpul fiecarei femei are propriul ritm biologic astfel incat momentul instalarii menopauzei si durata ei difera. Exista o probabilitate mare ca momentul aparitiei menopauzei sa fie identic cu cel al mamei. Totusi unele stiluri de viata si tratamente farmaceutice pot provoca sau sunt corelate cu o menopauza precoce:
-fumatul. Femeile de varsta medie, fumatoare ajung la menopauza mai repede, cu 1 an si jumatate mai repede decat cele care nu fumeaza. Cu cat perioada de consum de tigarete este mai lunga si cu cat cantitatea este mai mare cu atat mai puternic va fi efectul
-radioterapia sau ablatia glandei pituitare
-chemoterapia
-radioterapia sau alt tratament in zona abdominala sau a pelvisului ce afecteaza ovarele
-bolile genetice si autoimune
-ablatia bilaterala a ovarelor (ovarectomie) ce duce la menopauza brusca instalata artificial
-traiul la altitudini mari
-dieta vegetariana.

Simptome ale menopauzei

Simptomatologia caracteristica menopauzei este datorata modificarilor sau scaderii nivelului hormonal si persista inca unu sau doi ani dupa menopauza. Unele femei prezinta simptomatologie pentru inca cinci sau mai multi ani- postmenopauza. Simptomele sunt:
-bufeuri de caldura (senzatie de caldura subita si trecatoare resimtita pe fata, gat, torace, insotita de transpiratii si frisoane)
-tulburari de somn (insomnie)
-tulburari emotionale, schimbari ale dispozitiei sau iritabilitate
-modificari ale vietii sexuale, a interesului sau a raspunsului sexual
-probleme de concentrare sau de memorie legate de tulburarile de somn si de modificarile hormonale
-migrene (dureri de cap)
-tahicardie (palpitatii)
-prurit generalizat (mancarimi).
Menopauza instalata artificial post-chirurgical, prin chemoterapie sau radioterapie se poate asocia cu simptome mai severe decat de obicei. Conditiile prodromale (ce anunta menopauza) ca depresia, anxietatea, tulburarile de somn sau iritabilitatea se accentueaza in timpul tranzitiei perimenopauzei.


Tratament

Menopauza este o modificare fiziologica ce nu necesita tratament. Totusi, simptomatologia asociata poate fi dificil de suportat. Daca femeia are insomnii, tulburari ale dispozitiei, bufeuri de caldura, incoerenta, perioade cu menstruatie abundenta sau alte simptome de menopauza tratamentul poate ajuta sa depaseasca aceasta perioada mai usor. In timpul revizuirii optiunilor de tratament se recomanda a se lua in considerare urmatoarele:
-un stil de viata sanatos va ajuta la reducerea simptomatologiei menopauzei. Aceste obiceiuri includ o alimentatie echilibrata, fara stress, miscare regulata, evitarea fumatului, a cofeinei si a abuzului de alcool. Un stil de viata nesanatos poate accentua simptomatologia menopauzei.
-terapia hormonala cu doze scazute sau cu contraceptive orale in doze mici poate fi o optiune in cazul in care femeia mai prezinta cicluri si are mai multe simptome sau mai accentuate. Contraceptivele orale nu se folosesc dupa instalarea menopauzei deoarece contin cantitati de hormoni mai mari decat necesarul femeilor.
-dupa menopauza terapia hormonala poate fi folosita ca tratament pe termen scurt pentru simptomatologia severa si in dozele cele mai mici posibile
-femeia poate avea nevoie de un tratament pentru unele simptome ca bufeurile de caldura sau uscaciunea mucoasei vaginale
-exercitiile de respiratie meditativa si suplimente ca black cohosh sau Cimicifuga racemosa (ierburi din America de Nord - coada soricelului?) sau soia pot ajuta la ameliorarea simptomatologiei.
Studii recente au condus la o mare schimbare in administrarea terapiei hormonale postmenopauza. Pentru o perioada lunga terapia de inlocuire hormonala sau medicamentele cu combinatia de estrogen-progesteron s-a considerat ca protejeaza impotriva bolilor cardiace sau dementei. Totusi s-a constatat ca terapia de inlocuire hormonala poate induce probleme grave in cazul unor femei. Dupa unul sau mai multi ani de terapie de substitutie hormonala un numar mic de femei fac infarct miocardic, accident vascular cerebral sau tromboflebita profunda. Dupa 4 sau mai multi ani de terapie un numar mic de femei dezvolta cancer mamar sau dementa. In mod asemanator un numar mic de femei ce urmeaza un tratament cu estrogeni fac accidente vasculare cerebrale si tromboze venoase profunde. Terapia unica cu estrogeni poate cauza cancer mamar si ovarian la unele femei.
Media de risc corelata cu terapia hormonala este mica in raport cu populatia totala de femei. Totusi riscul individual pentru ca terapia hormonala sa stimuleze aparitia unui cancer mamar, a unor afectiuni cardiovasculare, tromboembolii sau afectiuni neurologice sunt mai mici sau mai mari in functie de factorii de risc existenti.

sursa : www.sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))