duminică, 28 februarie 2010

Cutremurele de pamant

Cutremur sau seism sunt termenii folosiţi pentru mişcările pământului, ce constau în vibraţii originate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibraţii rezultă din mişcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică.În unele ţări, cuvântul cutremur este folosit doar pentru acele mişcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore şi seism sau mişcări seismice pentru cele care trec neobservate.Scara seismologică a lui Richter este o scală logaritmică, care este folosită pentru a evalua intensitatea cutremurelor.
Scara Richter este făcută pentru a măsura puterea unui cutremur. Este o scară logaritmică, pentru că magnitudinea, după Richter, corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum (de tip P şi S), la 100 km de epicentru şi este este gradată de la 1 la 9. De obicei intensitatea cutremurelor nu se exprimă în numere întregi, ci în numere fracţionare.
Magnitudine 1 : În mod normal nu este simţit.
Magnitudine 2 : În mod normal nu este simţit.
Magnitudine 3 : Este simţit adeseori, dar nu provoacă daune materiale.
Magnitudine 4 : Este simţit adeseori, dar nu provoacă daune materiale. Se aude zgomot.
Magnitudine 5 : Cutremur moderat. Este simţit bine. Mici daune la clădirile din apropierea epicentrului. Se aude zgomot.
Magnitudine 6 : Cutremur puternic. Clădirile care nu sunt rezistente se distrug pe o rază de câţiva kilometri de la epicentru.
Magnitudine 7 : Cutremur major. Cauzează multe daune importante pe câteva sute de kilometri de la epicentru.
Magnitudine 8 : Cutremur gigant. Există multe daune materiale, numeroase decese şi mulţi răniţi pe sute de kilometri.
• Magnitudine 9 : Super-cutremur. Foarte rar. Distruge tot sau aproape tot atât în zona epicentrului cât şi într-o arie de mii de km² în jurul acestuia.
Magnitudine 10 : Inimaginabil. Foarte puţine CASE rămân în picioare, iar pământul se poate crăpa în două. Până acum nu s-a înregistrat această magnitudine. Maximul înregistrat a fost 9.5


Scara Mercalli, inventată de seismologul italian Giuseppe Mercalli, este o scară care stabileşte intensitatea unui cutremur pe baza observaţiilor personale, subiective, din timpul cutremurului.
Intensitatea seismelor se apreciază după gravitatea distrugerii clădirilor, construcţiilor, după tipul şi amploarea deformărilor suprafeţei terestre şi după reacţiile populaţiei la şocul seismic. Efectele şocului se diminuează proporţional cu creşterea distanţei faţă de epicentru. Cea mai utilizată scară de intensitate este scara Mercalli Modificat CMMD (sau MM) şi prezintă următoarele caracteristici:


Gradul 1 - INSTRUMNTAL - Nu este simţit, păsările şi animalele sunt neliniştite. Înregistrat doar de seismografe. ( pe scara Richter intre 1-2 grade magnitudine )
Gradul 2 - SLAB SESIZABIL - Este simţit numai de către puţine persoane care se găsesc în repaus, în special la etajele superioare. ( pe scara Richter intre 2-3 grade magnitudine )
Gradul 3 - PERCEPTIBIL - Este simţit de către unele persoane din interiorul clădirilor. ( pe scara Richter intre 3-4 grade magnitudine )
Gradul 4 - MODERAT - Este simţit de către mai multe persoane din interiorul clădirilor şi de unele aflate în exterior. ( pe scara Richter 4 grade magnitudine )
Gradul 5 - SERIOS - Este simţit de către aproape de toată lumea, mulţi sunt sculaţi din somn. ( pe scara Richter intre 4-5 grade magnitudine )
Gradul 6 - PUTERNIC - Este simţit de către toată lumea, mulţi se sperie şi fug din locuinţe, unele mobile grele se deplasează. ( pe scara Richter intre 5-6 grade magnitudine )
Gradul 7 - FOARTE PUTERNIC - Cei mai mulţi oameni părăsesc locuinţele. Este perceput şi de persoanele aflate la volan. Stricăciuni considerabile în clădiri prost construite. ( pe scara Richter 6 grade magnitudine )
Gradul 8 - DESTRUCTIV - Casele se deplasează pe fundaţiile lor, pereţii uşori sunt aruncaţi în afară, unii pereţi de cărămidă se prăbuşesc. ( pe scara Richter intre 6-7 grade magnitudine )
Gradul 9 - RUINATOR - Panică generală, stricăciuni considerabile şi în structuri special construite. Crăpături mari în teren. ( pe scara Richter 7 grade magnitudine )
Gradul 10 - DEZASTRUOS - Sunt distruse cele mai multe structuri din cărămidă. Mari alunecări de teren. ( pe scara Richter intre 7-8 grade magnitudine )
Gradul 11 - FOARTE DEZASTRUOS - Puţine clădiri din cărămidă rămân în picioare. Sunt distruse poduri. Şinele de cale ferată sunt îndoite puternic. ( pe scara Richter 8 grade magnitudine )
Garadul 12 - CATARSTROFIC - Distrugerea este aproape totală. Obiectele sunt azvârlite în sus. Au loc modificări ale reliefului. ( pe scara Richter mai mare de 8 grade magnitudine )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))