luni, 27 aprilie 2009

Parabenii din produsele cosmetice

Parabenii (esteri de acid p-hidroxibezoic) sunt utilizati ca si conservanti in industria alimentara, farmaceutica si cosmetica.
Parabenii sunt compusi sintetici pe care ii intalnim in aproape toate categoriile de produse cosmetice de tipul deodorantelor, antiperspitantelor, cremelor si lotiunilor de corp, sampoanelor, gelurilor de dus, cremelor pentru maini, fata, corp, rujurilor si parfumurilor.
Pot fi recunoscuti dupa denumirile: methylparaben, propylparaben, buthylparaben , ethylparaben etc - sunt conservantii cei mai utilizati in industria cosmetica, folositi pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor si pentru a prelungi valabilitatea produsului cosmetic.
Tot mai frecvent in ultima perioada apar studii care indica toxicitatea acestora. Se pare ca aceste substante ajung sa se acumuleze, o data cu folosirea intensiva a deodorantelor imediat dupa epilarea axilei, cind porii sint deschisi si substantele penetreaza usor straturile epidermei. In momentul de fata parabenii sint suspectati ca mimeaza efectele estrogenului, hormonul sexual feminine. In consecinta, se recomanda: utilizarea produselor cosmetice in care cantitatea totala de parabeni sa fie sub 0,5% (trebuie sa apara la categoria ingredienti INCI, ultimi din lista de substantele trecute pe etichete), folosirea acelor produse cosmetice ce contin alte tipuri noi de conservanti, de ex. Phenoxyetanol, bine tolerat de piele si care sa impiedice aparitia microorganismelor. Aparitia bacteriilor in produsele cosmetice prost conservate poate determina aparitia dermatitelor de contact, infectiilor. Asa ca ar fi bine sa ne ferim de aceste produse, si ca o alternative v-as recomanda produsele de la Herbagen.

Un comentariu:

  1. Nici nu stii ce sa mai folosesti....cred ca sapunul de casa si apa de garla sigur sunt mai naturale

    RăspundețiȘtergere

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))