duminică, 26 aprilie 2009

Turismul in Romania

Romania are multe de oferit din punct de vedere turistic. Din punct de vedere cultural, tara este extrem de diversificata - se pot vizita fortarete medievale, manastiri bizantine, casteluri si case taranesti decorate dupa specificul regional.

Principalele puncte turistice din România sunt: capitala tarii (Bucuresti), Litoralul Marii Negre cu statiunile sale (Mamaia, Eforie Nord, Neptun etc.), Delta Dunarii, Muntii Carpati, in special Valea Prahovei si Poiana Brasov (zonele montane cele mai frecventate), Bucovina (situata in nordul Moldovei) cu vestitele mãnãstiri si biserici, ale caror picturi exterioare (datand din sec.XVI) au fost declarate patrimoniu UNESCO, Maramures, sudul Transilvaniei, incluzand si tinutul Hateg si zonele inconjuratoare (leaganul civilizatiei dacice) si Nordul Olteniei. Pe lânga aceste zone turistice in România sunt multe alte centre turistice, orase si statiuni. Ele includ orasele cu vestigii medievale: Iasi (vechea capitala a Moldovei), Cluj - Napoca (cel mai important oras al Transilvaniei medievale), Timisoara (oras multietnic si multicultural din Banat), Brasov, Târgoviste (capitala Munteniei, inainte de Bucuresti), Sibiu, Sighisoara etc.
Fluviul Dunarea la Portile de fier, masivul Fagaras (cu cel mai spectaculos relief alpin din România - vestitul treseu Transfagarasan) sau Parcul National Retezat din Carpatii Meridionali incanta vizitatorul cu frumusetea lor fara pereche.
Reteaua de cazare a turistilor include in jur de 3000 de unitati de cazare cu un total de 290000 de locuri de cazare. Dintre ele sunt cam 900 de hoteluri si moteluri cu in jur de 170000 de locuri de cazare. Privatizarea serviciilor de turism este in plina desfasurare; doar una din sase unitati hoteliere este privata.
Numarul de turisti care solicita cazare in fiecare an este in jur de 6,5 milioane, capacitatea de cazare fiind utilizata in proportie de 40-45% in ultimii ani. In 1996 România a fost vizitata de 5,2 milioane de straini, 5,7 milioane de români calatorind in tari straine, dar cei mai multi dintre ei in tarile vecine.

Un comentariu:

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))