vineri, 24 aprilie 2009

Evenimente eco luna MAI

Luna mai, sau Florar, sta, an de an, sub semnul florii de cires, devenita simbol al acestei cele de a cincea luni. Dar nu numai micuta floare alba isi desfata privitorii si starneste zumzetul plin de viata al albinelor. Multe alte plante isi deschid acum bulbii plini de viata si culoare.

Evenimentele ecologice ale lunii mai

10 Mai - Ziua Păsărilor şi Arborilor

Dedicata aniversarii pasarilor si arborilor, aceasta zi a fost creata de catre iubitorii de natura implicati direct în serviciile de protectie si conservare a mediului, care au dorit sa faca public faptul ca a ne întoarce la natura si a fi mai generosi cu aceasta nu reprezinta un efort prea mare din parte noastra.Rolul si rostul Zilei Pasarilor si a Arborelui este mai mult de natura educativ-informativa, de trezire a dorintei oamenilor de a fi mereu în armonie cu natura. Ocrotind pasarile si arborii, realizam, implicit, conservarea habitatelor.A sadi un copac sau a plasa casute pentru pasari sunt lucruri foarte simple pentru noi, dar importante pentru mentinerea echilibrului ecologic. A nu distruge padurile, a nu le defrisa masiv ne ajuta la mentinerea unei mediu mai curat si a unei vieti mai sanatoase.Exista destule persoane si institutii preocupate de marcarea Zilei Pasarilor si a Arborilor, de la cei mai mici (care sunt si cei mai inventivi) si pâna la cei mai mari, care apeleaza la sensibilitatea si dragostea românului pentru natura.Fie ca este vorba de excursii în natura, de expozitii de desene si fotografii cu tematica sau de recitaluri de versuri, de întruniri, simpozioane si conferinte, aceasta zi nu trece neobservata.Însa amploarea unor astfel de manifestari nu este aceea pe care si-ar dori-o iubitorii de mediu. Nu exista, nici la acest moment, o deschidere foarte larga fata de criza mediului sau o dorinta evidenta de sprijin pentru atenuarea daunelor produse componentelor de mediu.De asemenea, oamenii nu sunt bine informati cu privire la problemele de mediu, în general, cu atât mai putin referitor la zilele în care acesta trebuie sarbatorit.Sa ne notam în calendarul personal si ziua de 10 mai, ca o zi în care, macar o data pe an, sa fim mai atenti fata de arbori si pasari.

15 Mai - Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă

Schimbarile climatice din ultimii ani au un impact semnificativ atat asupra ecosistemelor naturale, biodiversitatii, resurselor naturale, cat si asupra sanatatii umane.
Cresterea nivelului oceanului cu 18 pana la 58 cm pana la sfarsitul secolului, a temperaturilor medii, care vor creste cu pana la 5,8 grade Celsius pana in 2100 reprezinta doar cateva dintre efectele incalzirii globale.
Ca efect al activitatilor umane, nivelul tuturor gazelor cu efect de sera este in crestere si dezvolta acest fenomen.

Noi toti trebuie sa devenim mai reponsabili si sa ne implicam in dezvoltarea tehnologiilor si produselor nepoluante. Aceasta, pentru ca piata functioneaza pe principul cererii si ofertei, iar daca noi vom cere doar produse care nu afecteaza mediul, atunci marile companii vor fi obligate sa se axeze pe acest gen de productie.


22 Mai - Ziua Internaţională a Biodiversităţii

Scopul evenimentului este de a atrage atenţia asupra importanţei diversităţii biologice şi asupra faptului că fiecare dintre noi poate face ceva pentru a proteja bogăţia naturii. Ziua Internationala a Biodiversitatii a fost initiata în 1993 la Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru promovarea aspectelor legate de biodiversitate. Pana in anul 2000 a fost în 29 decembrie, celebrand ziua intrarii in vigoare a Conventiei asupra Diversitatii Biologice. In decembrie 2000 data a fost schimbata (22 mai fiind data adoptarii Conventiei, în 1992), in parte pentru a evita suprapunerea cu alte sarbatori ce au loc la sfarsitul lunii decembrie.

Trebuie sa stim ca taierea unui brad dureaza un minut, dar ca sa ajunga la maturitate bradului ii sunt necesari 60-80 de ani, la plantarea unui hectar de padure se folosesc 8000 de puieti, iar pana la varsta de exploatare mai raman doar 600 de exemplare, iar ca un hectar de padure de conifere capteaza anual 50 tone de dioxid de carbon si elibereaza, in acelasi timp, 25-30 tone de oxigen. Taierea necontrolata a padurilor duce la modificarea climei si face natura mai saraca. De aceea, anual, lucratorii forestieri planteaza puieti, completand golurile din paduri.

24 Mai - Ziua Europeană a Păsărilor

EuroBirdwatch e ziua europeana dedicata observarii pasarilor, eveniment ce a devenit deja o traditie pentru Societatea Ornitologica Romana. In fiecare an, aceasta organizeaza, ca partener al BirdLife International in Romania, Ziua Europeana a Observarii Pasarilor. Zi in care iubitorii de pasari si specialistii in domeniu ne atrag atentia inca o data asupra importantei protejarii si conservarii speciilor de pasari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))