sâmbătă, 25 aprilie 2009

Cafeaua ... de dimineata

"Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea dar dulce ca iubirea", spune un vechi proverb turcesc, dar multi dintre noi nu stiu ca acest "nectar", pe langa proprietatile de inviorare a organismului, stimuleaza serotonina (hormonul fericirii). Cafeaua contine proteine, lipide si carbohidrati. Studiile atesta ca o cafea de dimineata este echivalentul in proteine si... acid a trei mandarine. Insa cafeaua este la fel de controversata pe cat este de consumata. Despre ea se spun multe lucruri negative, precum ca ingalbeneste dintii, sporeste aciditatea, retine apa in tesuturi, care sunt adevarate. Darsunt si multe mituri care sunt asociate cu cafeaua in mod gratuit.
Este adevarat ca abuzul de cafea este asociat cu un mod de viata sedentar cand stam in fata calculatorului la birou si mai comandam secretarei cate o cafeluta, si de ce nu de cate ori ne este facuta cate o vizita primul lucru pe care il servim este cafeaua. Dar cafeaua impreuna cu tigarile si stresul reprezinta unul din potentialii factori ce provoaca atacul de cord.
Cat despre influenta pe care o are asupra sistemului nervos, intr-adevar, acutizeaza simturile si functiile esentiale ale creierului.
Este important sa nu ajungem la stadiul in care, din cauza abuzului de cofeina, sa ne alteram sistemul nervos. Cafeaua produce insomnie? se intreaba unii dintre noi, legatura dintre cafea si insomnie este inca un subiect controversat pentru indivizii care au tulburari de somn. Este de preferat sa nu consumam cafea inainte de merge sa ne odihnim. Acesta este motivul pentru care a fost inventata cafeaua decofeinizata. Insa sunt cunoscute beneficiile cafelei atunci cand suntem obositi. Luata in "doze" moderate, cofeina are efecte benefice. Actioneaza asupra tubului respirator ajutand la mobilitatea muschilor (cafeaua este recomandata si pentru bolnavii de astm). Este de asemenea folosita si impotriva durerilor de cap pentru ca dilateaza vasele de sange, si este folosita ca un medicament impotriva migrenelor. Cofeina este un bun diuretic ce stimuleaza activitatea aparatului excretor si elimina substantele toxice din corp.

Un comentariu:

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))