joi, 28 ianuarie 2010

Vizitati noul blog iformativ din zona Buzaului

Săgeata este o comună mare, aşezată în partea de câmp a judeţului Buzău, la o distanţă de 17,3 km de oraşul Buzău şi 26 km de ultimele cute ale munţilor Carpaţi.

Este formată din 7 sate: Baniţa, Beilic, Borduşani, Dâmbroca, Găvăneşti, Moviliţa şi Săgeata, satul de reşedinţă. Toate satele sunt aşezate în lungul aceleaşi şosele, pe malul stăng al râului Buzău. În unele părţi, apropierea de râu ajunge la 7–8 m, distanţa medie fiind de 400 m.

Etimologie

Numele comunei vine de la Stan Săgeată, un mocan care s-a oprit cu turmele lui de oi în păşunile înalte care erau în acea vreme.

În primăvara anului 1812, apele râului Buzău cresc şi se revarsă. Stan Săgeată alege să se mute pe malul stâng al râului, care era mai înalt şi apele nu pătrunseră aşa tare.

Istoric

Carte realizată în amintirea eroilor Războiului de Independeţă

În anul 1837, se adunaseră la un loc 40 de familii, care trăiau în bordeie. În anul 1855, Alexandru Bagdat împarte moşia în două, dăruind-o celor doi moştenitori ai săi, Toma Bagdan şi Katz Bagdat, formându-se două sate: Săgeata de sus şi Săgeata de jos.

Fiind aşezată în apropierea drumului care duce de la Bucuresti prin Buzau spre Braila, Săgeata a fost întrebuinţată ca punct strategic de armatele ruseşti, împotriva turcilor. Astfel în timpul războiului ruso-turc din anii 1806-1812, satele Săgeata şi Beilic au fost devastate de mai multe ori. În anul 1809 generalul Essen al III-lea a fortificat-o, făcând din ea un lagăr rusesc.

Sursa: www.gavanesti-buzau.blogspot.com

Un comentariu:

  1. te invit sa iei pozitia de autor pentru blogul 99bloguri ( http://99bloguri.blogspot.com)

    RăspundețiȘtergere

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))