vineri, 24 aprilie 2009

Salvati ROSIA MONTANA


Rosia Montana este o comuna din Muntii Apuseni, situata intr-o zona care adaposteste cel mai mare zacamant de aur din Europa.O zona exploatata din vremea lui Traian pana in prezent, o zona care si-a luat numele de la culoarea apelor curgatoare poluate de activitatile miniere milenare.Pana in luna mai 2006 zacamintele de aur si argint din Rosia Montana au fost exploatate de catre Statul Roman prin Compania Nationala a Aurului, Cuprului si Fierului, Minvest SA, prin filiala sa Rosiamin.Aceasta exploatare depindea financiar pana in momentul inchiderii sale de subventiile de la stat si genera anual pierderi de peste trei milioane de euro. Acesta a fost unul din motivele pentru care a fost inchisa. Acest fapt va avea consecinte economice si sociale grave: rata somajului va ajunge la 90%, iar lipsa locurilor de munca si a surselor de venit va forta oamenii sa paraseasca zona Rosia Montana.RosiaMin, filiala din Rosia Montana a Companiei Minvest Deva a fost inchisa in luna mai 2006 datorita, in principal, datoriilor istorice acumulate de Minvest Deva / E. M. RosiaMin Rosia Montana.Lipsa fondurilor a impiedicat compania sa respecte graficul de esalonare a datoriilor, fortand furnizorul de energie electrica sa intrerupa furnizarea energiei. Ca urmare, toate activitatile miniere au fost oprite.De asemenea, lipsa unui client interesat de preluarea concentratul cu continut aurifer de la RosiaMin a contribuit in mare masura, la inchiderea companiei.

Proiectul Rosia Montana este un subiect controversat in Romania, in Ungaria si la Bruxelles, unde este privit ca un test al tranzitiei Romaniei catre economia de piata.Centrul acestei controverse este folosirea cianurii pentru extragerea aurului, o metoda folosita in mod curent in peste 400 de mine de aur din intreaga lume, inclusiv din Europa. Aceasta metodologie presupune construirea unei uzine de procesare a minereului, prevazuta cu o unitate de distrugere a cianurii si cu un iaz de decantare pentru stocarea sterilului de procesare. Din pacate, la baza acestei controverse se afla accidentul de la Baia Mare din ianuarie 2000, cind ploile abundente au dus la fisurarea si revarsarea unui iaz de decantare al unei companii australiene in riul Tisa, un afluent al Dunarii, poluand astfel intregul sistem hidrografic, pana in Ungaria.

Militantii pentru protectia mediului, condusi de diverse organizatii neguvernamentale si in particular de ONG-ul Alburnus Maior, avertizeaza ca aprobarea proiectului ar insemna o noua catastrofa ecologica. În Romania si in Ungaria, grupurile care se opun proiectului Rosia Montana mizeaza pe vechile resentimente fata de companiile straine si fata de capitalism in general, precum si in intens citata declaratie a fostului prim-ministru al Romaniei, Adrian Nastase, in care spunea ca din minerit nu vor castiga decat strainii, care “vor lua aurul si vor lasa cianura.”Daca voturile ar fi o unitate de masura, majoritatea locuitorilor Rosiei Montane inclina spre aprobarea proiectului. Primarul comunei, un suporter al mineritului modern, a fost recent reales cu aproximativ 90% din voturi, in timp ce diferiti candidati sustinuti de Alburnus Maior au ramas cu 9% din voturi. Cum vremurile minei de stat se apropie de final, o majoritate in crestere inclina sa fie de acord cu un fost miner din Rosia Montana, acum pensionar, pe nume Imre Eckhardt, citat intr-un buletin de stiri recent: "Oamenii sunt mahniti, pentru ca munca in mina actuala este nesigura si stim ca mineritul in vechiul sistem nu mai poate continua. Noua mina este singurul lucru care poate salva satul si avem nevoie de investitii, fie ca sunt locale sau straine. Cei care se opun minei nu propun nici o alta alternativa."

Cel mai puternic argument pentru deschiderea minei nu contrazice argumentele militantilor pentru protectia mediului, ci le sustine: dealurile, vaile si raurile din Rosia Montana sunt puternic poluate si degradate – incarcate de arsen, zinc, fier si scurgeri de ape acide, rezultata din aproape 2000 de ani de minerit.
Intr-o lume ideala, o economie poate deveni mai puternica fara sa afecteze mediul, iar urmarile industrializarii peisajului frumos al Rosiei Montana nu s-ar fi produs niciodata.Dar luand lucrurile asa cum sunt, proiectul minier al Gabriel Resources se prezinta ca cea mai buna si, probabil, singura cale pentru regiune si pentru locuitorii sai de a depasi situatia dura deja existenta.Rosia Montana este un sat unde serviciile de asistenta medicala sunt aproape inexistente, casele se incalzesc cu lemne si jumatate dintre ele nu au apa curenta. Perspectivele oferite de proiectul minier modern pot schimba complet aceasta situatie.Locurile de munca stabile - salarii mari, forta de munca bine pregatita, investitia, infrastructura, impozitele si taxele - pot fi baza unei economii locale puternice si diversificate, care ar putea transforma Rosia Montana intr-un loc care, pentru prima oara in aproape doua milenii, n-ar mai depinde doar de minerit.

3 comentarii:

  1. Esti foarte documentata si e ok!
    O seara minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. articol echilibrat. apreciez documentarea. as avea o singura mentiune: cred ca nu "Intr-o lume ideala, o economie poate deveni mai puternica fara sa afecteze mediul" ci intr-o economie in care opinia publica, institutiile de mediu si trimisii institutiilor Uniunii Europene stau cu ochii pe zona de exploatare si nu permit abuzuri. cred ca suntem foarte aproape de asa ceva. la rosia montana avem ocazia sa testam gradul de civilizatie la care am ajuns in 2009.

    RăspundețiȘtergere
  3. Zona ar putea trai foarte bine din ecoturism, daca s-ar astupa ranile ecologice facute pana acum.Galeriile romane reprezinta un tezaur istoric.Exploatarea aurului nu este o urgenta, se poate amana pana la perfectionarea tehnologiilor moderne (cu bacterii de exemplu).
    Exista multe alte alternative la minerit aici,e drept ca in trecut zona a fost mono-industriala.Dupa ce ne-am vandut petrolul,apa potabila, gazele (tot unei companii canadiene - xxx Resources), este urgent sa vindem si aurul?Omul de rand oricum nu va profita, la fel daca ne-ar inapoia "prietenii" tezaurul.Locuitorii zonei ar fi castigati pe termen scurt dar tara nu, pe termen lung.Cianura intra in straturile freatice si otraveste o suprafata enorma.
    Sa auzim de bine.

    RăspundețiȘtergere

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))