miercuri, 29 aprilie 2009

Mastoza Fibrochistica

Mastopatia fibrochistica sau diaplazia mamara apare frecvent la tinere, dar si la femeia adulta. De obicei, aceasta boala se manifesta prin aparitia unuia sau a mai multor noduli la nivelul sanilor. Poate fi afectat un singur san sau ambii. Cel mai frecvent aceste manifestari apar premenstrual, cand sanii devin durerosi. Aceasta boala este determinata de modificarile hormonale caracteristice ciclului menstrual. Aceste modificari sunt considerate fiziologice (normale) si apar mai frecvent in randul femeilor tinere.
MAMOGRAFIA - indicata femeilor mai in varsta (minim dupa 40 de ani). La femeia tanara mamografia nu este sugestiva deoarece glanda ei mamara este activa, bine dezvoltata, iar la mamografie nu se va vedea decat o mare masa glandulara radioopaca (apare alba pe mamografie) care va eclipsa prezenta oricarei formatiuni intraglandulare. De aceea o mamografie la femeia tanara nu este relevanta. Insa la femeia mai in varsta, unde tesutul glandular se reduce treptat pana la disparitie, fiind inlocuit de alte tesuturi (conjunctiv si adipos), o mamografie poate fi foarte utila pentru ca tesuturile de inlocuire sunt radiotransparente si permit vizualizarea oricarei formatinui la nivelul sanului.

BIOPSIA MAMARA - este un procedeu prin care se extrage o cantitate foarte mica de tesut (lichid in cazul chistului) din formatiunea nodulara prin intermediul unui ac lung si subtire. Poate vi se pare o metoda invaziva dureroasa, insa nu este chiar asa, iar beneficiile date de un rezultat clar sunt mult mai importante. Ganditi-va ce ar fi sa refuzati aceasta metoda in cazul unui cancer care apare ca un nodul undeva in mojlocul sanului, unde nu se poate ajunge cu nici o alta metoda decat daca va scoate sanul (chirurgical adica, metoda mutilanta de altfel)... In fine, aceasta investigatie se poate face la femeia tanara, iar daca nodulul este undeva in mijlocul sanului, punctia se poate orienta echografic sau printr-o metoda aleasa de medic. Tesutul biopsiat se trimite la analiza microscopica unde se va stabili cu mare precizie diagnosticul. Singurul diagnostic precis care se poate face este prin analiza la microscop a ceea ce contine nodulul. Chiar daca apelam la mijloace imagistice pentru a vedea numarul si localizarea nodulilor, niciodata nu putem avea certitudinea daca acei noduli sunt sau nu cancerosi pana nu analizam “o bucatica” din ei.

RMN-ul - O metoda mai putin invaziva ar fi rezonanta magnetica nucleara. Aceasta este o investigatie in urma careia se obtin imagini pe diferite unghiuri care arata exact ceea ce se localizeaza la nivelul sanilor. Aceasta metoda indica si locul unde se afla formatiunea/ formatiunile precum si numarul acestora si raportul lor cu glanda mamara.

ELASTOGRAFIA - este o noua metoda de diagnostic diferential al tumorilor maligne fata de cele, asociata ecografiei.
Elastografia studiaza elasticitatea tesuturilor din jurul unei leziuni cu aplicatie majora in diferentierea benign (necanceros) / malign (canceros). Leziunile benigne imping dar nu invadeaza structurile din jur, acestea ramanand cu elasticitate normala, spre deosebire de leziunile maligne dure, care infiltreaza si rigidizeaza structurile vecine, aceasta diferenta fiind obiectivata in modul elastografic prin cresterea ariei de proiectie a leziunilor maligne, corespunzator infiltrarii tesuturilor din jur.

Tratamentul poate fi medical, prin preparate hormonale cu estrogeni si androgeni. Acestea trebuie atent indicate pentru ca pot biciui evolutia mastitei polichistice in loc sa o diminueze pana la disparitie. In cazul mastitelor intense, cu dureri foarte mari, cu febra si san rosu si cu persistenta acestor manifestari si dupa menstruatie se pot prescrie si analgetice pentru durere. Exista geluri speciale care combina actiunea primelor doua, avand hormoni, dar si un calmant al durerii in compozitia lor. Un alt tratament ar fi reprezentat de o alimentatie bogata in vitamine, cu excluderea pe cat posibil a grasimilor si cofeinei. De asemenea femeile pot lua chiar preventiv vitamine in special A, E, C si combinatii cu magneziu care s-au dovedit utile in ameliorarea durerilor premenstruale si a simtomatologiei din mastita polichistica.

Un comentariu:

  1. Buna ziua! Ma numesc Andreea, am 23 de ani si de curand am aflat ca retragerea mamelonului nu este un semn prea bun. De cand ma stiu acest lucru se intampla la sanul meu stang. Ce imi recomandati? Ar trebui sa-mi fac griji? Mutumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))