luni, 27 aprilie 2009

Istoria fumatului

Pentru prima data lumea civilizata a aflat de existenta tutunul cu prilejul întoarcerii lui Christopher Coulomb din prima sa călătorie in America. După părerea istoricilor spanioli, indigenii din Lumea Noua foloseau tutunul cu mult înainte de venirea europenilor, in special pentru tratarea unor boli dar si de plăcere; preoţii si vracii lor foloseau tutunul pentru a induce o stare in care puteau face profeţii.
În anul 1515, Christopher Coulomb a trimis sămânţa în Spania cu gândul de a fi folosită şi aici în scop medicinal. Cultivată mai întâi in Spania apoi in Portugalia, noua plantă s-a aclimatizat şi s-a răspândit destul de repede in lumea veche. S-a spus ca tutunul n-ar fi fost o planta importanta si ca ar fi existat dintotdeauna in unele părţi ale Europei si Asiei unde se întrebuinţa la fel ca şi în America Pollas, constatând ca obiceiul fumatului era atât de răspândit printre chinezi si mongoli, încât punguliţa cu tutun făcea parte integranta a costumului, şi chiar ca olandezii au copiat forma pipelor . Pollas refuza să creadă că tutunul a venit din America.
Tutunul a dezlănţuit polemici ‚ lupte si chiar persecuţii . În Anglia ‚ regina Elizabeth se declarase mai întâi protectoare a tutunului ‚ sub influenţa protejatului său Sir Walter Raleigh, dar curând a oprit prizarea tutunului şi a dat ordin să se confişte tabacherele . Urmaşul ei ‚ Iacob al II-lea a fost un duşman înverşunat al tutunului; el a azvârlit în închisoare pe Raleigh şi după l5 ani l-a decapitat.
Ţarul Rusiei ‚Mihail Fedorovici, văzându-şi capitala incendiată din neglijenţa unui fumător, a dat o lege ce interzicea consumul de tutun în ţara sa . Pedeapsa celor ce încălcau aceasta lege era în prima fază bătaia urmată de tăierea capului. Amurad al IV-lea, sultanul Turciei si Şahul Safi al Persiei bazându-se pe Coran a hotărât să li se taie nasul fumătorilor .
Papa Urban al VIII-lea in 1624 a stigmatizat consumatorii de tutun. El spunea : „Oprim aşa să se mai întrebuinţeze tutunul, fie mestecându-l, fie trăgându-l pe nas sau fumându-l în pipe. Vinovaţii prinşi ce fumează în biserici vor fi excomunicaţi.”
Pentru fumat s-a recurs întâi la pipa, în Turcia şi China, spre deosebire de modul în care a descris V Bomare de afuma în America: “In cele 2 peninsule ale Indiei şi în insulele Oceanului Oriental aproape toate persoanele păgâne fumează suluri mici numite “CIGARES”, în America. In toata Europa, ţigările au ajuns la moda in secolul X cât primeşte numele de tabac, prima denumire a tutunului provine de la localitatea mexicana Tabacco în care spaniolii au văzut pentru prima data această plantă. Richeliu este primul care s-a gândit să pună un impozit pe această marfă ce aduce astăzi statelor moderne un venit strălucit.

Sursa: Sollo2k6

2 comentarii:

  1. Tarul Rusiei ori a fost prost , ori naiv...cum sa incendieze un fumator intreaga tara...Basme

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant, dar cu ceva greseli care scad valoarea textului. Exemple:
    Richeliu corect Richelieu
    Christopher Coulomb - noi il stim de Cristofor Columb.In engleza corect Cristopher Columb(us).
    Coulomb era un francez si a dat numele unei unitati de masura care se refera, parca, la incarcarea electrostatica.
    "cele doua peninsule ale Indiei"??
    Pollas? Cine o fi?
    "In toata Europa tigarile au ajuns la moda in secolul X". Inainte de descoperirea Amercii, deci.Atunci acest necunoscut Pollas are dreptate, sau e chiar un citat din el?
    Apropo, corect: secolul al X-lea.
    Etimologia cuvantului tobacco este discutabila, a se vedea Wikipedia.
    Sa auzim de bine.

    RăspundețiȘtergere

Cu siguranta comentariul tau e foarte important pentru noi si ne asumam publicarea lui cu urmatoarele conditii:
-Fara spam, fara injurii si cuvinte obscene..nu-i frumos :))