miercuri, 29 aprilie 2009

Mierea de albine

Mierea este un aliment cu gust dulce şi parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat şi culoare specifică, având un conţinut mare de zaharuri şi substanţe minerale, vitamine, enzime, acizi organici.Prin calităţile sale nutritive este considerată un aliment de mare valoare în hrana oamenilor de toate vârstele, având utilizări largi în dietetică şi terapeutică.
Există numeroşi factori care influenţează compoziţia chimică a mierii: calitatea şi compoziţia materiei prime (nectar sau mană), abundenţa acesteia, factorii climatici, modul de exploatare a albinelor, modul de recoltare, condiţionare şi conservare. Mierea obţinută va avea caractere specifice condiţiilor în care s-a produs.Mierea este foarte des folosită în alimentaţie, în bucătărie sau ca medicament, fiind de medicina populară foarte apreciată. De asemenea are importante aplicaţii în alimentaţia artificială, în alimentaţia pre- şi post-operatorie, în pediatrie şi ginecologie.Valoarea alimentară a mierii constă în primul rând în bogăţia ei în zaharuri (70-80%), din acest punct de vedere, fiind un aliment energetic prin excelenţă. Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoză şi fructoză), care nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie, fiind direct asimilate şi arse complet, până la stadiul de bioxid de carbon şi apă, eliberând energie în toate etapele de descompunere prin care trec.

Atât aspectul, culoarea, consistenţa şi gustul fac din miere un aliment mult apreciat, dar mai ales aroma sa specifică, datorită conţinutului în uleiuri eterice (volatile), parfumul mierii fiind identic cu parfumul florilor din care provine..

Mierea de albine nu are doar calităţi nutritive ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are şi o acţiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecţiunilor digestive, cât şi în afecţiunile hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriţie şi cele infecţioase, în afecţiunile sanguine şi în cele cutanate.
Cu toate calităţile sale preţioase, mierea are şi contraindicaţii pentru pacienţii care suferă de obezitate, diabet zaharat, tulburări glicoregulatorii, insuficienţă pancreatică exocrină şi pentru pacienţii gastrectomizaţi, cât şi în anumite tulburări alergice.

Oul de prepelita

Oul de prepeliţă este un aliment căruia japonezii i-au descoperit încă din sec. al XII-lea calităţile terapeutice. El a intrat şi pe piaţa românească unde deja aceste calităţi au devenit cunoscute. Oul de prepeliţă este singurul ou fără colesterol, dar un puternic energizant, antialergic, dietetic şi afrodisiac.
Oul de prepeliţă este produsul de origine animalică cu cel mai echilibrat conţinut proteic, vitamino-mineral şi enzimatic, capabil să regleze carenţele alimentare, reducând la parametrii normali orice organism uman. În comparaţie cu oul de găină, cel de prepeliţă are un conţinut în colesterol de numai 1,4% faţă de 4%; grăsimi de aproximativ trei ori mai puţine; iar gălbenuşul conţine 23% proteine faţă de 16% la oul de găină.
În ceea ce priveşte conţinutul de minerale şi vitamine, comparaţiile nu îşi au rostul: de 6 ori mai multă vitamina B1, de 5 ori mai mult fosfor, de 5 ori mai mult fier, de 15 ori mai multă vitamina B2, precum şi alte substanţe antialergice ce fac ca oul de prepeliţă să diminueze cantitatea unor corpi responsabili de apariţia reacţiilor alergice. Majoritatea curelor de slăbire interzic anumite alimente, fapt pentru care, în timp, persoanele care ţin cure de slăbire se pot anemia. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul în care se apelează la… oul de prepeliţă.
De fapt, nici nu mai este nevoie să ţineţi o cură de slăbire dacă aveţi la îndemână ouă de prepeliţă. Dacă bei cinci ouă crude dimineaţa, pe stomacul gol, până la orele 15-16 nu îţi mai este foame. Ele taie pofta de mâncare, dar te hrănesc în acelaşi timp…

Mastoza Fibrochistica

Mastopatia fibrochistica sau diaplazia mamara apare frecvent la tinere, dar si la femeia adulta. De obicei, aceasta boala se manifesta prin aparitia unuia sau a mai multor noduli la nivelul sanilor. Poate fi afectat un singur san sau ambii. Cel mai frecvent aceste manifestari apar premenstrual, cand sanii devin durerosi. Aceasta boala este determinata de modificarile hormonale caracteristice ciclului menstrual. Aceste modificari sunt considerate fiziologice (normale) si apar mai frecvent in randul femeilor tinere.
MAMOGRAFIA - indicata femeilor mai in varsta (minim dupa 40 de ani). La femeia tanara mamografia nu este sugestiva deoarece glanda ei mamara este activa, bine dezvoltata, iar la mamografie nu se va vedea decat o mare masa glandulara radioopaca (apare alba pe mamografie) care va eclipsa prezenta oricarei formatiuni intraglandulare. De aceea o mamografie la femeia tanara nu este relevanta. Insa la femeia mai in varsta, unde tesutul glandular se reduce treptat pana la disparitie, fiind inlocuit de alte tesuturi (conjunctiv si adipos), o mamografie poate fi foarte utila pentru ca tesuturile de inlocuire sunt radiotransparente si permit vizualizarea oricarei formatinui la nivelul sanului.

BIOPSIA MAMARA - este un procedeu prin care se extrage o cantitate foarte mica de tesut (lichid in cazul chistului) din formatiunea nodulara prin intermediul unui ac lung si subtire. Poate vi se pare o metoda invaziva dureroasa, insa nu este chiar asa, iar beneficiile date de un rezultat clar sunt mult mai importante. Ganditi-va ce ar fi sa refuzati aceasta metoda in cazul unui cancer care apare ca un nodul undeva in mojlocul sanului, unde nu se poate ajunge cu nici o alta metoda decat daca va scoate sanul (chirurgical adica, metoda mutilanta de altfel)... In fine, aceasta investigatie se poate face la femeia tanara, iar daca nodulul este undeva in mijlocul sanului, punctia se poate orienta echografic sau printr-o metoda aleasa de medic. Tesutul biopsiat se trimite la analiza microscopica unde se va stabili cu mare precizie diagnosticul. Singurul diagnostic precis care se poate face este prin analiza la microscop a ceea ce contine nodulul. Chiar daca apelam la mijloace imagistice pentru a vedea numarul si localizarea nodulilor, niciodata nu putem avea certitudinea daca acei noduli sunt sau nu cancerosi pana nu analizam “o bucatica” din ei.

RMN-ul - O metoda mai putin invaziva ar fi rezonanta magnetica nucleara. Aceasta este o investigatie in urma careia se obtin imagini pe diferite unghiuri care arata exact ceea ce se localizeaza la nivelul sanilor. Aceasta metoda indica si locul unde se afla formatiunea/ formatiunile precum si numarul acestora si raportul lor cu glanda mamara.

ELASTOGRAFIA - este o noua metoda de diagnostic diferential al tumorilor maligne fata de cele, asociata ecografiei.
Elastografia studiaza elasticitatea tesuturilor din jurul unei leziuni cu aplicatie majora in diferentierea benign (necanceros) / malign (canceros). Leziunile benigne imping dar nu invadeaza structurile din jur, acestea ramanand cu elasticitate normala, spre deosebire de leziunile maligne dure, care infiltreaza si rigidizeaza structurile vecine, aceasta diferenta fiind obiectivata in modul elastografic prin cresterea ariei de proiectie a leziunilor maligne, corespunzator infiltrarii tesuturilor din jur.

Tratamentul poate fi medical, prin preparate hormonale cu estrogeni si androgeni. Acestea trebuie atent indicate pentru ca pot biciui evolutia mastitei polichistice in loc sa o diminueze pana la disparitie. In cazul mastitelor intense, cu dureri foarte mari, cu febra si san rosu si cu persistenta acestor manifestari si dupa menstruatie se pot prescrie si analgetice pentru durere. Exista geluri speciale care combina actiunea primelor doua, avand hormoni, dar si un calmant al durerii in compozitia lor. Un alt tratament ar fi reprezentat de o alimentatie bogata in vitamine, cu excluderea pe cat posibil a grasimilor si cofeinei. De asemenea femeile pot lua chiar preventiv vitamine in special A, E, C si combinatii cu magneziu care s-au dovedit utile in ameliorarea durerilor premenstruale si a simtomatologiei din mastita polichistica.

marți, 28 aprilie 2009

Civilizatia acum cateva secole

In primele secole ale Evului Mediu populatia Europei scazuse enorm. Cauzele au fost: foametea provocata de calamitati naturale si de randamentul scazut al agriculturii, epidemiile si razboaiele din perioada invaziilor barbare. Redresarea demografica a inceput in secolul al X lea , continuand apoi intr-un ritm accelerat.
La sfarsitul Imperiului Roman de Apus, populatia sa este apreciata la circa 25 milioane de locuitori. In perioada urmatoare , de un secol si jumatate , aceasta cifra a scazut cu 8-10 milioane . Dupa care, a urmat o perioada de redresare.
Aceasta “explozie demografica” , cum o numeau , este cu atat mai apreciabila cu cat mortalitatea infantila era ( cel putin pana in secolul al XII lea ) extrem de ridicata. Cam o jumatate din numarul copiilor nu ajungeau sa depasesca varsta de 5 ani. Cel putin 10% din nou-nascuti mureau in prima luna; iar in secolul al XIV lea 15%-20% din copii nu ajungeau sa implineasca mai mult de un an. Insesi nasterile erau limitate , evitate fiind prin potiuni anticonceptionale sau care provocau avorturi, cunoscute inca din Antichitate. Foametea ducea nu rareori la infanticide sau la abandonarea copilului imediat dupa nastere, de obicei in fata intrarii bisericii.
In familiile nobile se nota cu grija si ora nasterii unui copil, pentru a i se putea face cat mai des horoscopul. Botezul avea loc in ziua nasterii, sau cel mai tarziu a treia zi. Pana in secolul al XV-lea , botezul se facea de obicei prin afundare totala in crsitelnita. Prevala obiceiul ca un copil sa aiba mai multi nasi si nase pentru ca in felul acesta sa-si asigure mai multi ocrotitori - ale caror nume se treceau in registrele parohiale. Copilul primea un singur nume de botez (ales de regula de nasi) - care nu era ceaa ce numim azi “prenume”, ci adevaratul sau nume, singurul care ii era indispensabil in orice ocazii si cu care era chemat toata viata. La nume se adauga un supranume ( o porecla, numele unu mestesug, unei localitati, etc ) - care in secolul al XIII lea incep sa devina ereditare; in texte insa de obicei raman cu numele de botez.
Timp de doua, trei saptamani mama primea vizitele prietenilor si rudelor care ii aduceau daruri; se ducea apoi la biserica une preotul ii facea o slujba de purificare. In familiile nobililor era obiceiul ca un copil sa fie alaptat de o doica.
Educatia copiilor avea un caracter concret si practic, orientata de mediul si pentru mediul social in care traiau. La varsta de 7 ani copilul era dat la scoala . In familiile nobile sau ale celor foarte bogati instructia copilului era incredintata unui perceptor; la varsta de 10 ani copilul nobilului isi incepea si pregatirea militara, invatand sa calareasca, sa ingrijeasca un cal si sa manuiasca armele.
Si educatia unei fete era orientata in sens practic, intrucat dupa casatorie ea era cea care urma sa conduca intreaga gospodarie. Si in acest caz, mediul sau familial si social era cel care determina natura educatiei primite. In familiile nobile, pe langa o instructie intelectuala fetele primeau si o educatie mondena, din care nu lipseau lecturile literare, arta broderiei, dansul, calaria si vanatoarea.
Potrivit traditiei romano-germanice , casatoria implica doua formalitati civile: logodna si casatoria propriu-zisa. Logodna, constand esentialmente intr-o promisiune, un angajament care avea o valoare juridica, era un contract incheiat intre logodnic si parintele sau tutorele fetei. Biserica atragea atentia tinerilor ca actul logodnei nu implica si coabitatia; mai mult decat atat: in unele regiuni logodnicilor nu li se pemitea sa se intalneasca decat ziua, sau chiar numai de trei ori pe saptamana. A doua etapa, casatoria, consta in executarea contractului si festivitatea nuntii.
In mediul aristocratic casatoria capata o importanta deosebita de ordin familial si economic. Prin acest act, respectivele doua familii incheiau o alianta sau cel putin isi asigurau relatii reciproce pasnice. De aceea, unele casatorii erau hotarate de parinti chiar din cea mai frageda varsta a copiilor lor; care apoi, se puteau casatori cand fata implinea 12 ani iar baiatul 14. Era obiceiul ca seniorul care isi casatorea fiul sa ceara - macar de forma- sfatul nu numai al rudelor celor mai indepartate ci chiar si al vasalilor sai; pe langa acestea, dreptul feudal il obliga sa obtina in acest sens si incuviintarea suzeranului sau. Dealtfel, suzeranul trebuia sa faca tot posibilul sa caute ca fiica unui vasal al sau decedat sa se casatoreasca mai repede si in conditii avantajoase.
Vesmintele medievale derivau din cele ale romanilor si galilor. De la gali s-a pastrat uzul pantalonilor. De panza groasa( in Evul Mediu erau de obicei colorati in rosu) sau, mai tarziu si din piele, erau tinuti pe talie de o cingatoare de postav sau de piele, de care atarnau cutitul, punga ori cheile. Peste pantaloni, pana la jumatatea coapsei , ciorapi grosi de lana. O bluza, o manta si o palarie completau costumul cel mai simplu ( si mai obisnuit in jurul anului 1000) al categoriilor sociale mai modeste; la care, cei de la oras mai puteau adauga o tunica lunga pana la genunchi, ori o haina mai larga. Ca incaltaminte - saboti sau sandale; dar taranii , acasa sau la camp, umblau de obicei desculti( nu insa si iarna). Imbracamintea femeilor nu se deosebea de cea a barbatilor decat ca ele nu purtau pantaloni iar hainele erau mai lungi.
In Evul Mediu dezvoltat, costumul nobililor si al orasenilor eleganti avea o linie de o oarecare eleganta prin simplitatea formelor si adaptarea lor la formele corpului; precum si, bineinteles, prin calitatea materialului, a panzei, matasei sau stofei subtiri care permiteau un joc mai usor de aranjat pliurile. Mesterii croitori, al caror numar creste acum considerabil, cauta sa puna in valoare cat mai mult umerii, pieptul si talia hainei. Cu noua moda a barbatilor aparuta in Franta catre 1340( precum si a femeilor cu rochii cu rochii foarte aderente pe corp, cu talia stransa cu pieptul inalt si parul ascuns intro coafa eleganta) cu camasa cu maneci bogate si lungi, cu haina ajustata pe corp si incheiata pe talie, mai scurta, lasand sa se vada forma coapsei si a gambei. Odata cu noua moda vestimentara - in care intra si incaltamintea cu varful lung, subtire si curbat - barbatii isi rad barba , poarta parul mai scurt, adus pe frunte. Se raspandeste tot mai mult gustul accesoriilor, al culorilor vii, al tesuturilor suple, al matasurilor. Pe tari, csotumul se diferentiaza mai mult prin culorile si felul tesaturilor decat prin taietura. O imbracaminte proprie unei anumite varste nu exista; copii erau imbracati la fel ca si adultii.
Moda isi avea exigentele ei cromatice . Alegerea culorilor era intotdeauna condusa de considerente ierarhice - pe primul loc situandu-se rosul, cu numeroasele sale nuante. Urma albastrul, apoi verdele si pe ultimele locuri ( pentru vesmintele comune si de calitate inferioara ) culorile gri, brun si negru ( culori socotite neodihnitoare , sumbre). Galbenul se folosea numai pe suprafete mici. Mai tarziu, albastrul a devenit culoare rafinata, preferata de tinerii nobili.
In Evul Mediu matur si tarziu, incaltamintea , foarte variata ca modele, era de doua categorii: pantofii fara toc sau cu toc jos, din stofa sau piele subtire, avand aproximativ forma unor sosoni , se purtau numai in casa; si ghete, cu toc inalt, din piele groasa , semanand cu niste bocanci , care tineau strans glezna si se incheiau cu sireturi, legate in bucle. Cavalerii preferau, fireste, cizmele inalte, din piele subtire de culoare neagra sau rosie.
Imbracamintea femeilor nu se deosebea prea mult de a barbatilor ca linie, - decat printr-o mai mare diversitate de materiale si de culori, de accesorii si de ornamente. Doamnele nobile isi infasurau pieptul cu un val dintr-o tesatura fina, de bumbac sau de matase, care avea rol de sutien. Peste camasa lunfa pana la glezne, plisata si brodata la gat si pe marginea de jos, imbracau rochia , o tunica lunga pana la jumatatea pulpei, despicata pe laturi - ceea ce facea mai zvelta silueta; cu corsajul foarte ajustat pe bust, cu mijlocul strans de o banda lata care le subtia talia, si cu maneci lungi, evazate de caot in jos. Mantia era o pelerina de forma semicirculara , incheiata in fata cu brose sau cu agrafe. Incaltamintea era la fel ca si a barbatilor, dar cu tocuri mai inalte.
Coafura varia dupa varsta; fetele si femeile tinere se pieptanau cu carare la mijloc si isi lasau cosite lungi. Femeile in varsta isi adunau parul intr-un coc mare pe care il acopereau cu un fular subtire, legat sub barbie si surmontat de o diadema. Vaduvele si calugaritele purtau o coafa cu borurile foarte largi, dintr-o tesatura usoara, care le acoperea complet parul , tamplele, gatul si chiar partea de sus a bustului.
Modul de a se recreea si de a petrece ale oamenilor erau, in majoritatea lor, comune tuturor claselor si categoriilor sociale: ospetele, plimbarile si spectacolele teatrale (religioase sau de balci) , dansul, cantul si muzica instrumentelor, jocurile de noroc si cele de societate. In schimb, vanatoarea , turnirele si jocul de sah erau divertismente pe care le practicau numai nobilii. Marile sarbatori religioase coincideau cu principalele date astronomice de care erau legate muncile agricole. Manifestarile etnografice si folclorice ocazionate de aceste sarbatori au constituit o bogata si variata cultura populara, creand totodata taranilor numeroase momente de repaos si de divertisment. Craciunul, data care marca inceputul anului, prilejuia - odata cu taierea porcului - petreceri populare care tineau o saptamana, cu cantec , dansuri, jocuri de noroc, spectacole religioase-liturgice in orase si jocuri de indemanare. La 1 ianuarie copii mergeau din casa in casa cu vascul si primeau daruri. Sarbatoarea Bobotezei, inceputul postului mare, Rusaliile, inceperea muncilor agricole de primavara, secerisul , culesul viilor, erau tot atatea ocazii de petrecere. Dintre jocurile de societate, cel mai popular (il jucau si calugarii) era zocul cu zaruri. Joc de noroc( se juca pe bani; dar miza putea fi si un vesmant de pret, un cal , o armura sau chiar si un castel), jocul de zaruri a ruinat multi nobili. O varietate a jocului cu zaruri erau tablele. Dar jocul cel mai nobil era sahul, introdus in Franta in secolul al XI lea; era jocul care intra in mod obligatoriu in educatia unui cavaler. Jocul de sah avea alte reguli decat cele de azi; iar formele figurilor - de dimensiuni mari- variau dupa regiuni. Principalul divertisment, insa, al societatilor nobililor era turnirul. Era un sport de echipa; confruntarea intre doi cavaleri nu s-a practicat inainte de secolul al XIV lea.

luni, 27 aprilie 2009

Vulcanii Noroiosi - Buzau

Fenomen unic în Europa şi foarte rar întâlnit în lume, vulcanii noroioşi reprezintă o frumuseţe stranie, selenară. Vulcanii sunt în formă de trunchiuri de con cu o înălţime de 2-5 m, constituite din "lavă rece", un amestec de pământ şi apă împins la suprafaţă de gazele din adâncuri. Departe de a fi aducatori de cutremure, dupa cum ii recomanda numele, vulcanii noroiosi constituie o ciudatenie unica in Europa, o prezenta stranie in peisajul tarii noastre si in acelasi timp o curiozitate pentru oricine se incumeta sa-i viziteze. Daca luam ca punct de plecare orasul Buzau si vom urca drumul national 10 spre Brasov, la aproximativ 20 de km intram in comuna Berca, asezare bine cunoscuta a petrolistilor buzoieni.
Aparitia acestor platouri, cu vulcani noroiosi, a fost stabilita de geologi ca petrecandu-se in era cuaternara, cu straturi pliocene, sarmatice, oligocene, fapt care a reiesit in urma studiilor asupra materialului grosier in care s-au gasit fosile. Intreaga rezervatie a vulcanilor noroiosi acopera o suprafata de 5 hectare. Localnicii au numit aceste mici eruptii de noroi "bolboroase" sau "fierbatori", fara sa le dea vreo importanta, cu toate ca prezenta vulcanilor noroiosi semnaleaza ca in adancuri pot exista zacaminte petrolifere. Prin craterele miniaturale se deverseaza ritmic noroiul adus din adancuri. El capata stralucire de cositor sub razele soarelui, in timp ce se prelinge pe conuri, ingrosand cu fiecare eruptie depozitul de masa noroioasa. S-a acumulat astfel in decursul vremii un strat de peste 20 m grosime. De fapt acesti asa-zisi vulcani nu reprezinta altceva decat punctele de iesire la suprafata a gazelor naturale aflate in interiorul pamantului; apa din ploi, care patrunde in sol pana la adancimi apreciabile, inmoaie straturile de marna si argila, iar gazele sub presiune imping materia spre suprafata prin fisurile scoartei. Ajunsa la lumina, sub forma unei basici, se sparge cu zgomot sec, revarsa o lava rece si total inofensiva, cleioasa si, uneori, cu miros de petrol. Geologii au stabilit ca in Subcarpatii de curbura, intre vaile raurilor Buzau si Slanic, pe linia Berca -Beciu- Arbanasi, exista un anticlinal format din depozite pliocene. Cum apa din ploi este motorul care dilueaza noroiul din adancuri, permitand gazelor sa-l propulseze in exterior, activitatea vulcanilor va fi mult mai bogata in perioadele cu precipitatii. In solul nou format se gasesc sare, din abundenta, si substante bituminoase neprielnice vegetatiei obisnuite. Nici o specie lemnoasa nu are sansa de supravietuire in acest desert sarat si neprietenos. Vegetatia s-a oprit la distanta apreciabila, acolo unde solul ii poate asigura hrana cea de toate zilele. Iata insa ca sfidand imposibilul, o planta halofila s-a aratat capabila sa infrunte salinitatea si sa convietuiasca alaturi de vulcani. Este vorba de un arbust numit gardurarita (Nitraria schoberi), existent, in mod obisnuit, in Siberia si Australia. Poate ca acesta este si motivul pentru care gardurarita a fost inscrisa in randul plantelor ocrotite.

Sursa: Sollo2k6

Istoria fumatului

Pentru prima data lumea civilizata a aflat de existenta tutunul cu prilejul întoarcerii lui Christopher Coulomb din prima sa călătorie in America. După părerea istoricilor spanioli, indigenii din Lumea Noua foloseau tutunul cu mult înainte de venirea europenilor, in special pentru tratarea unor boli dar si de plăcere; preoţii si vracii lor foloseau tutunul pentru a induce o stare in care puteau face profeţii.
În anul 1515, Christopher Coulomb a trimis sămânţa în Spania cu gândul de a fi folosită şi aici în scop medicinal. Cultivată mai întâi in Spania apoi in Portugalia, noua plantă s-a aclimatizat şi s-a răspândit destul de repede in lumea veche. S-a spus ca tutunul n-ar fi fost o planta importanta si ca ar fi existat dintotdeauna in unele părţi ale Europei si Asiei unde se întrebuinţa la fel ca şi în America Pollas, constatând ca obiceiul fumatului era atât de răspândit printre chinezi si mongoli, încât punguliţa cu tutun făcea parte integranta a costumului, şi chiar ca olandezii au copiat forma pipelor . Pollas refuza să creadă că tutunul a venit din America.
Tutunul a dezlănţuit polemici ‚ lupte si chiar persecuţii . În Anglia ‚ regina Elizabeth se declarase mai întâi protectoare a tutunului ‚ sub influenţa protejatului său Sir Walter Raleigh, dar curând a oprit prizarea tutunului şi a dat ordin să se confişte tabacherele . Urmaşul ei ‚ Iacob al II-lea a fost un duşman înverşunat al tutunului; el a azvârlit în închisoare pe Raleigh şi după l5 ani l-a decapitat.
Ţarul Rusiei ‚Mihail Fedorovici, văzându-şi capitala incendiată din neglijenţa unui fumător, a dat o lege ce interzicea consumul de tutun în ţara sa . Pedeapsa celor ce încălcau aceasta lege era în prima fază bătaia urmată de tăierea capului. Amurad al IV-lea, sultanul Turciei si Şahul Safi al Persiei bazându-se pe Coran a hotărât să li se taie nasul fumătorilor .
Papa Urban al VIII-lea in 1624 a stigmatizat consumatorii de tutun. El spunea : „Oprim aşa să se mai întrebuinţeze tutunul, fie mestecându-l, fie trăgându-l pe nas sau fumându-l în pipe. Vinovaţii prinşi ce fumează în biserici vor fi excomunicaţi.”
Pentru fumat s-a recurs întâi la pipa, în Turcia şi China, spre deosebire de modul în care a descris V Bomare de afuma în America: “In cele 2 peninsule ale Indiei şi în insulele Oceanului Oriental aproape toate persoanele păgâne fumează suluri mici numite “CIGARES”, în America. In toata Europa, ţigările au ajuns la moda in secolul X cât primeşte numele de tabac, prima denumire a tutunului provine de la localitatea mexicana Tabacco în care spaniolii au văzut pentru prima data această plantă. Richeliu este primul care s-a gândit să pună un impozit pe această marfă ce aduce astăzi statelor moderne un venit strălucit.

Sursa: Sollo2k6

Parabenii din produsele cosmetice

Parabenii (esteri de acid p-hidroxibezoic) sunt utilizati ca si conservanti in industria alimentara, farmaceutica si cosmetica.
Parabenii sunt compusi sintetici pe care ii intalnim in aproape toate categoriile de produse cosmetice de tipul deodorantelor, antiperspitantelor, cremelor si lotiunilor de corp, sampoanelor, gelurilor de dus, cremelor pentru maini, fata, corp, rujurilor si parfumurilor.
Pot fi recunoscuti dupa denumirile: methylparaben, propylparaben, buthylparaben , ethylparaben etc - sunt conservantii cei mai utilizati in industria cosmetica, folositi pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor si pentru a prelungi valabilitatea produsului cosmetic.
Tot mai frecvent in ultima perioada apar studii care indica toxicitatea acestora. Se pare ca aceste substante ajung sa se acumuleze, o data cu folosirea intensiva a deodorantelor imediat dupa epilarea axilei, cind porii sint deschisi si substantele penetreaza usor straturile epidermei. In momentul de fata parabenii sint suspectati ca mimeaza efectele estrogenului, hormonul sexual feminine. In consecinta, se recomanda: utilizarea produselor cosmetice in care cantitatea totala de parabeni sa fie sub 0,5% (trebuie sa apara la categoria ingredienti INCI, ultimi din lista de substantele trecute pe etichete), folosirea acelor produse cosmetice ce contin alte tipuri noi de conservanti, de ex. Phenoxyetanol, bine tolerat de piele si care sa impiedice aparitia microorganismelor. Aparitia bacteriilor in produsele cosmetice prost conservate poate determina aparitia dermatitelor de contact, infectiilor. Asa ca ar fi bine sa ne ferim de aceste produse, si ca o alternative v-as recomanda produsele de la Herbagen.

duminică, 26 aprilie 2009

Turismul in Romania

Romania are multe de oferit din punct de vedere turistic. Din punct de vedere cultural, tara este extrem de diversificata - se pot vizita fortarete medievale, manastiri bizantine, casteluri si case taranesti decorate dupa specificul regional.

Principalele puncte turistice din România sunt: capitala tarii (Bucuresti), Litoralul Marii Negre cu statiunile sale (Mamaia, Eforie Nord, Neptun etc.), Delta Dunarii, Muntii Carpati, in special Valea Prahovei si Poiana Brasov (zonele montane cele mai frecventate), Bucovina (situata in nordul Moldovei) cu vestitele mãnãstiri si biserici, ale caror picturi exterioare (datand din sec.XVI) au fost declarate patrimoniu UNESCO, Maramures, sudul Transilvaniei, incluzand si tinutul Hateg si zonele inconjuratoare (leaganul civilizatiei dacice) si Nordul Olteniei. Pe lânga aceste zone turistice in România sunt multe alte centre turistice, orase si statiuni. Ele includ orasele cu vestigii medievale: Iasi (vechea capitala a Moldovei), Cluj - Napoca (cel mai important oras al Transilvaniei medievale), Timisoara (oras multietnic si multicultural din Banat), Brasov, Târgoviste (capitala Munteniei, inainte de Bucuresti), Sibiu, Sighisoara etc.
Fluviul Dunarea la Portile de fier, masivul Fagaras (cu cel mai spectaculos relief alpin din România - vestitul treseu Transfagarasan) sau Parcul National Retezat din Carpatii Meridionali incanta vizitatorul cu frumusetea lor fara pereche.
Reteaua de cazare a turistilor include in jur de 3000 de unitati de cazare cu un total de 290000 de locuri de cazare. Dintre ele sunt cam 900 de hoteluri si moteluri cu in jur de 170000 de locuri de cazare. Privatizarea serviciilor de turism este in plina desfasurare; doar una din sase unitati hoteliere este privata.
Numarul de turisti care solicita cazare in fiecare an este in jur de 6,5 milioane, capacitatea de cazare fiind utilizata in proportie de 40-45% in ultimii ani. In 1996 România a fost vizitata de 5,2 milioane de straini, 5,7 milioane de români calatorind in tari straine, dar cei mai multi dintre ei in tarile vecine.

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Adapost pentru ursi

Anul trecut in luna decembrie a fost difuzat de Animal Planet un documentar de 7 episoade intitulat "Sanctuarul ursilor", in care protagonisti au fost 40 de ursi bruni de la adapostul din Zarnesti, ursi care au provenit fie de la gradini zoologice, fie de la circuri, patrupede care erau considerate mult prea batrane sa mai poata incanta vizitatorii. Adăpostul de la Zărneşti, amplasat la poalele munţilor Carpaţi, este un proiect realizat în parteneriat de către WSPA (World Society for the Protection of Animals), organizaţia “Milioane De Prieteni” şi Primăria din Zărneşti, care a donat suprafaţa de teren unde îşi fac veacul urşii. Documentarul este axat atât pe poveştile urşilor aflaţi în adăpost, cât şi pe misiunile ofiţerilor WSPA, care, în colaborare cu autorităţile române, urmăresc salvarea urşilor captivi şi mutarea lor în adăpost.

Braconajul trebuie oprit!

Braconajul peştelui pe Dunăre, în Deltă, dar şi pe râurile şi lacurile interioare a luat în ultima vreme o amploare de neimaginat pentru o ţară civilizată, membră a Uniunii Europene. Sub privirile neputincioase ale autorităţilor se braconează şi se vând pe piaţa neagră cantităţi uriaşe de peşte şi de icre. Nimeni nu cunoaşte dimensiunile reale ale acestui jaf naţional. Zi şi noapte are loc un adevărat măcel, chiar şi asupra speciilor protejate, pentru care s-a interzis pescuitul, cum ar fi sturionii – cega, păstruga, nisetrul şi morunul. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că autorităţile vor lua în sfârşit o măsură anunţată cu perseverenţă în ultimii ani, dar niciodată asumată: interzicerea pescuitului industrial în Delta Dunării. Adorată de unii, contestată cu la fel de multă vehemenţă, măsura pare a contra­zice recomandările europene şi internaţionale despre felul cum se administrează o Rezervaţie a Biosferei.
Interzicerea pescuitului industrial în Delta Dunării înseamnă restricţionarea totală a acestei activităţi. Cu alte cuvinte, în Deltă se va mai pescui foarte puţin. Localnicii vor mai avea voie să pescuiască doar câteva kilograme de peşte pe zi, pentru hrană personală, iar pescarii sportivi vor fi mult mai strict monitorizaţi. Celebrele capturi de sute de kilograme şi cherhana­le­le pline vor trebui să devină o amintire. Cel puţin asta este viziunea autorităţilor, care pregătesc o ordonanţă de Guvern în acest sens. Măsura va fi luată într-o ultimă şi disperată încercare de a stopa braconajul sălbatic ce a pus stăpânire din 2005 încoace şi care a scăpat de sub orice control: în fiecare zi, tone de peşte sunt scoase din Rezervaţie, ajungând pe piaţa neagră, fără ca statul să vadă vreun ban pentru resursa exploatată.
E simplu pe hârtie, dar cum poţi controla asta în sute de mii de hectare de luciu de apă, când statul nu are oameni, bărci rapide şi resurse pentru a controla Delta? În plus, preve­derea se bate flagrant cap în cap cu Strategia de la Sevilla privind rezervaţiile biosferei, care sti­pulează că activităţile economice nu trebuie interzise, ca în parcurile naţionale, ci trebuie sprijinite, pentru ca populaţia din zonă să se poată dezvolta cot la cot cu protecţia naturii.

Rezervatii naturale in Romania

Parcuri naturale:
Parcul Natural Porţile de Fier
Parcul Natural Vânători Neamţ
Parcul Natural Apuseni
Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina
Parcul Natural Balta Mică a Brăilei

Parcuri naţionale:
Retezat - 35.347 ha - Hunedoara
Rodna - 55.800 ha - Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava
Domogled-Valea Cernei - 60.100 ha - Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj
Cheile Nerei-Beuşniţa - 45.561 ha - Caraş-Severin
Apuseni - 37.900 ha - Alba, Bihor, Cluj
Bucegi - 35.700 ha - Prahova, Dâmboviţa
Semenic-Cheile Caraşului - 36.665 ha - Caraş-Severin
Ceahlău - 17.391 ha - Neamţ
Cozia - 17.100 ha - Vâlcea
Călimani - 15.300 ha - Bistriţa Năsăud, Suceava
Piatra Craiului - 14.800 ha - Braşov, Argeş
Cheile Bicazului-Hăşmaş - 11.600 ha - Harghita, Neamţ

Rezervatii ale biosferei:
Delta Dunării - 580.000 ha - Tulcea, Constanţa
Pietrosu Rodnei - 900 ha - Maramureş
Retezat - 2.700 ha - Hunedoara

Rezervatii naturale:
Rezervaţia Naturală Piatra Bulbuci
Rezervaţia Naturală Cheile Ampoiţei
Rezervaţia Naturală Poiana cu narcise Tecşeşti
Rezervaţia Naturală Cheile Întregalde
Rezervaţia Naturală Cheile Râmeţului
Rezervaţia naturală Dumbrava Vadului
Rezervaţia Naturală Huda lui Papară
Rezervaţia Naturală Cheile Mănăstirii
Rezervaţia naturală ˝Pietrosu Mare˝
Rezervaţia naturală Piatra Rea
Rezervaţia mixtă „Peştera şi Izbucul Izvorul Albastru al Izei”
Rezervaţia botanică Poiana cu narcise din Muntele Saca
Rezervaţia speologică Peştera Cobăşel
Rezervaţia mixtă „Ineu - Lala”
Rezervaţia naturală „Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor”
Rezervaţia naturală Izvorul Bătrâna
Rezervaţia mixtă Izvoarele Mihăiesei
Rezervaţia naturală Cheile Turzii - jud. Cluj
Rezervaţia naturală Ostrovul Mare, Islaz - jud. Teleorman
Rezervaţia botanică de la Suatu - jud. Cluj
Rezervaţia Lacul Ştiucii - jud. Cluj
Rezervaţia ornitologică "Lacul şi Valea Legii" - jud. Cluj
Rezervaţia naturală Pădurea Troianu

REZERVAŢIILE FORESTIERE şi BOTANICE: Bădeana, Bălteni, Hârboanca, Seaca Movileni - jud. Vaslui

REZERVAŢIILE BOTANICE: "Movila lui Burcel", "Coasta Rupturile Tanacu", "Fânaţul de la Glodeni" - jud. Vaslui
Rezervaţia paleontologică Nisipăria Hulubăţ - municipiul Vaslui

PUNCT FOSILIFER MALUŞTENI - jud. Vaslui
Rezervaţia ornitologică Mlaştinile Satchinez - jud. Timiş
Rezervatia Naturala "Valea zimbrilor" Vama Buzaului Jud Brasov

Redescopera valorile

Redescoperă valorile. Citeşte!
La 18 martie, Jurnalul Naţional şi Biblioteca pentru toţi au demarat un proiect pentru aceia care n-au uitat cine sunt. Şi dacă au făcut-o vreodată, şi-au amintit iar şi iar că "nu ieste alta şi mai frumoasă, şi mai de folos în toată vieaţa omului zăbăvă decât cetitul cărţilor"... Toţi cei ce vor să redescopere tradiţia, valorile şi cărţile cu care au crescut vor putea s-o facă alături de copiii lor, citind literatură română de cea mai bună calitate, apărută într-o formă grafică excelentă. În fiecare miercuri, Jurnalul Naţional va apărea însoţit de câte o carte de căpătâi, care nu (mai) trebuie să lipsească din biblioteca fiecăruia dintre noi.

Spitalul - Marie Curie

Spitalului de copii Marie Curie ( Budimex) din Capitală îi lipseşte un departament de cardio-chirurgie. Conducerea spitalului are nevoie de cel puţin 500 de mii de euro pentru a-l deschide. Medici, părinţi şi oameni simpli au început o campanie de strângere de fonduri.

Aproximativ 1000 de copii cu probleme cardiace grave se nasc anual în ţara noastră. Singura lor şansă este o intervenţie chirurgicală, însă în România există doar două departamente de cardiochirurgie: la Târgu Mureş şi la Cluj. Unii copii ajung acolo la timp iar alţii sunt duşi de părinţi în străinătate. Pentru cei care rămân în spitale, eforturile medicilor sunt, uneori, inutile pentru că în lipsa aparaturii de specialitate, unele inimi încetează să bată.
"Este imposibil pentru copiii care au afecţiuni cardiace din zona Munteniei, a Moldovei, pentru că nu există niciun departament de chirurgie cardiovasculară în aceste zone", a precizat Buzatu Daniel, manager Spitalul Marie Curie CAS.
Cei care vor să doneze au la dispoziţie conturile Asociaţiei Inima Copiilor, disponibile şi pe site-ul http://www.inimacopiilor.ro/ Tot acolo puteţi dona bani prin intermediul unui formular on-line. De asemenea, cu fiecare sms trimis la 858 contribuiţi cu 2 euro la strângerea sumei necesare.
Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea sălilor de operaţie şi de terapie intensivă, a mobilierului şi a personalului medical. În fiecare an, peste 100 de mii de copii trec pragul spitalului, iar o treime dintre ei sunt internaţi.

Redirectionati 2% din impozitul pe venit pentru asociatia "Inima copiilor": completati si depuneti Formularul 230 pentru venituri din salarii sau Formularul 200 pentru alte venituri la Administratia Financiara de domiciliu.
Sponsorizati conform Legii sponsorizarii (Legea nr.571/2003, Cap III, Art.31(4), modificata si completata prin Ordonanta nr. 83 din 19 august 2004). Conform legii, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat scad din impozitul pe profit datorat sumelor aferente, daca sunt indeplinite cumulative urmatoarele conditii; a. sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;b. nu depasesc mai mult de 20%, din impozitul pe profit datorat.

UNICEF

UNICEF este recunoscut la nivel global pentru proiectele sale dedicate copiilor.
Activitatea de strângere de fonduri a UNICEF este vitală pentru atingerea obiectivului său de a apăra şi promova drepturile copilului.
În cadrul UNICEF România, Despina Andrei (email: dandrei@unicef.org) coordonează activitatea de strângere de fonduri. În fiecare an, UNICEF România lansează o serie de activităţi de strângere de fonduri, iar Despina stă la dispoziţia oricui doreşte să facă donaţii pentru oricare din aceste iniţiative.

Sa facem miscare

De cate ori vem auzi cuvantul sport, gimnastica, ftness sau orice alt cuvant care ne duce cu gandul la mentinerea tonusului muscular ne vom intoarce privirea si vom observa ca cele mai multe persoane care vor vorbi despre asa ceva suntem noi femeile, si aici nu vreau sa lovesc in sexul tare dar se stie de cand lumea si pamantul ca femeile au fost, sunt si vor fi cele mai stresate de aspectul fizic. Noi, oamenii, intotdeauna am fost activi. Inainte de dezvoltarea agriculturii, stramosii nostri erau foarte activi, aproximativ 20 de ore pe saptamana ocupandu-se cu vanatoarea sau cu diverse munci. Nu ar trebui sa facem miscare doar atunci cand ne dorim sa slabim, ci in general, pentru ca miscarea ne ajuta la mentinerea tonusului organismului.

Pentru ca miscarea provoaca placere si asta e cunoscut inca din cele mai vechi timpuri. Iti vei da seama ca este adevarat atunci cand, obosita si lipsita de chef te vei simti imediat inviorata si fericita dupa ce ai facut un antrenament de aerobic, o plimbare lunga in parc sau jogging dis de dimineata. De altfel, toata ziua iti va merge mai bine atunci cand o incepi cu o repirza de sport, fie ea si numai de o jumatate de ora. Chiar daca ai impresia ca esti lenesa si ca preferi mai degraba sa te uiti la televizor cu o punga de chipsuri in mana, sa stii ca corpul tau prefera miscarea, nu exista corp care sa nu se bucure de exercitii, trebuie gasit doar antrenamentul potrivit.
Si am sa enumar cateva din beneficiile miscarii:
- previne deteriorarea oaselor si chiar inverseaza / intoarce procesul de pierdere a densitatii osoase;
- reduce riscul de a face boli de inima
- mentine greutatea optima
- reduce riscul de a va pierde mai tarziu in viata independenta din cauza fragilitatii si a slabiciunii
- probabil reduce riscul de cancer si ne ofera o vitalitate esentiala pentru a ne bucura de acei ani in plus pe care ii vom trai.
De fapt, oamenii care nu sunt "in forma", indiferent de varsta, isi pot reduce cu pana la 50 % riscul de a muri prematur, facand miscare, iar oamenii activi arata cu 20 de ani mai tineri decat cei care isi petrec timpul zacand pe canapea.
Acest fel de a ne mentine sanatosi este un dar de la Dumnezeu, dar care nu costa bani, ci doar timp si vointa.

Cafeaua ... de dimineata

"Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea dar dulce ca iubirea", spune un vechi proverb turcesc, dar multi dintre noi nu stiu ca acest "nectar", pe langa proprietatile de inviorare a organismului, stimuleaza serotonina (hormonul fericirii). Cafeaua contine proteine, lipide si carbohidrati. Studiile atesta ca o cafea de dimineata este echivalentul in proteine si... acid a trei mandarine. Insa cafeaua este la fel de controversata pe cat este de consumata. Despre ea se spun multe lucruri negative, precum ca ingalbeneste dintii, sporeste aciditatea, retine apa in tesuturi, care sunt adevarate. Darsunt si multe mituri care sunt asociate cu cafeaua in mod gratuit.
Este adevarat ca abuzul de cafea este asociat cu un mod de viata sedentar cand stam in fata calculatorului la birou si mai comandam secretarei cate o cafeluta, si de ce nu de cate ori ne este facuta cate o vizita primul lucru pe care il servim este cafeaua. Dar cafeaua impreuna cu tigarile si stresul reprezinta unul din potentialii factori ce provoaca atacul de cord.
Cat despre influenta pe care o are asupra sistemului nervos, intr-adevar, acutizeaza simturile si functiile esentiale ale creierului.
Este important sa nu ajungem la stadiul in care, din cauza abuzului de cofeina, sa ne alteram sistemul nervos. Cafeaua produce insomnie? se intreaba unii dintre noi, legatura dintre cafea si insomnie este inca un subiect controversat pentru indivizii care au tulburari de somn. Este de preferat sa nu consumam cafea inainte de merge sa ne odihnim. Acesta este motivul pentru care a fost inventata cafeaua decofeinizata. Insa sunt cunoscute beneficiile cafelei atunci cand suntem obositi. Luata in "doze" moderate, cofeina are efecte benefice. Actioneaza asupra tubului respirator ajutand la mobilitatea muschilor (cafeaua este recomandata si pentru bolnavii de astm). Este de asemenea folosita si impotriva durerilor de cap pentru ca dilateaza vasele de sange, si este folosita ca un medicament impotriva migrenelor. Cofeina este un bun diuretic ce stimuleaza activitatea aparatului excretor si elimina substantele toxice din corp.

CERNOBAL 23 de ani

In urma cu 23 de ani, pe data de 26 aprilie 1986 la ora locala 1 si 23 de minute, doua explozii au zguduit reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobal. Incendiul a durat zece zile si au fost raspândite cantitati de substante radioactive în atmosfera de 400 de ori mai mari decat cele inregistrate in urma bombardamentului atomic de la Hiroshima. Autoritatile sovietice de la acea vreme au incercat sa ascunda dezastrul care a urmat, zeci de mii de muncitori ai centralei si cei aflati in apropiere murind in cateva saptamani in chinuri groaznice. Pentru a opri emisiile radioactive, zona activa a reactorului a fost acoperita cu un ''sarcofag'' de beton, care ecraneaza radiatiile. Din aprilie 1986, de la evacuarea in graba, in orasul Cernobil si suburbia sa Pripiat, aflate in vecinatatea complexului energo-nuclear, timpul s-a oprit in loc iar orasul a devenit o fantoma. Singurele instrumente de masura utile sunt cele care indica nivelul radiatiei. Orasul nu va mai fi probabil locuit niciodata, considerandu-se ca radioactivitatea va scadea la un nivel acceptabil abia in jurul anul 2525. Natura a trecut prin mai multe faze de adaptare, dupa catastrofa. Prima dintre acestea, care a durat circa un an, a provocat moartea plantelor si a animalelor cel mai grav iradiate. Si in Romania specialistii apreciaza ca una dintre consecintele pe termen lung ale unei catastrofe de genul celei de la Cernobil este inmultirea cazurilor de cancer. Fenomenul continua sa se manifeste alarmant si dupa 20 de ani de la accident.
In prezent punctele slabe ale securitatii nucleare din tara noastra le constituie cadrul de reglementare neclar, inexistenta strategiilor, echipamentele necorespunzatoare, controlul permisiv, slaba pregatire a personalului. Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica, operatorul Centralei de la Cernavoda, sustine ca politica de securitate trebuie sa aiba ca principiu fundamental acordarea de prioritate maxima securitatii nucleare, in fata oricaror cerinte legate de productie. Aceste masuri sunt necesare pentru a evita producerea unei catastrofe similare celei de la la Cernobil. ''Cetatenii trebuie sa fie informati corect despre avantajele si dezavantajele energiei nucleare''.

NU Drogurilor !

Drogurile sunt substante create artificial de om, fie din plante, fie pe cale chimica. Consumul periodic de stupefiante duce la aparitia tulburarilor respiratorii si a constipatiei, scaderea in greutate, iar la femei apare menstruatia neregulata. Din punct de vedere psihic pot aparea: anxietate, schimbari ale starii de spirit, paranoia, oboseala extrema, iritabilitate, depresie si insomnie grava, somn agitat si neodihnitor. Toxicomanii sfarsesc de regula prin sinucidere, supradoza, infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, blocaj renal si ciroza hepatica.
Pentru că în România, media de vârstă a consumatorilor de droguri ilegale a scăzut în ultimii ani de la 20-25 de ani la 15 ani, cea mai mare teamă a oricărui părinte este legată de posibilitatea ca propriul lui copil să fie tentat de consumul de droguri şi să devină dependent. Societatea condamnă cu vehemenţă pe consumatorii de droguri ilegale dar, manifestă o relativă toleranţă faţă de consumatorii de alcool şi tutun. În realitate însă, şi fumatul şi consumul frecvent şi excesiv de alcool pot determina toleranţă şi dependenţă ducând la afecţiuni ale inimii, tractului digestiv, ficatului, plămânilor şi sistemului nervos central.
Drogurile precum alcoolul, heroina şi tranchilizantele consumate regulat pot duce la modificarea reacţiilor biochimice normale din organism şi dacă nu se continuă administrarea dozelor apar simptomele specifice abstinenţei (tremurături, transpiraţii, simptome asemănătoare gripei). În plus, din cauza faptului că sunt depresoare, ele încetinesc reacţiile organismului şi produc o stare de somnolenţă, capacitatea de coordonare a mişcărilor este afectată iar persoana poate cădea şi se poate accidenta cu uşurinţă.
Drogurile precum amfetaminele, cocaina, ecstasy sunt stimulente puternice, ducând la o descărcare de energie care poate fi fatală în cazul celor care au probleme cu tensiunea arterială. Un rol important în preintampinarea consumului de droguri il au parintii, care trebuie sa-si educe copiii corespunzator din punct de vedere moral si spiritual, pregatindu-i pentru a face fata realitatilor dure ale vietii. Atmosfera sanatoasa din familie, dragostea, afectiunea, comunicarea între parinti si copii, constituie astfel principalul aliat în lupta împotriva acestui flagel.
Haideti sa enumeram cateva din cele mai folosite droguri:
HEROINA - Este un drog tare care produce puternice stari de euforie. Este extrasa prin metode chimice din morfina. Oamenii care folosesc heroina sunt supusi unui mare risc de a deveni dependenti. Vulnerabili la posibilitatea de a consuma heroina sunt persoanele tinere care nu stiu ce urmari poate avea consumul acestui drog. Heroina este un fel de praf (pudra) si uneori este combinata cu diferite substante. Se poate si injecta. Efectele acestui drog sunt dramatice. In primul efectele psihice si faptul ca persoanele dependente vor fi respinse de societate. In al doilea rand consumatorii de heroina vor avea mari probleme cardiovasculare si respiratorii. Alte efecte: constipatie, dereglari sexuale sau endocardita. Poate duce insa si la diminuarea vazului, la pneumonie, la coma si chiar la moarte.
COCAINA - Este un drog destul de puternic care poate duce rapid la dependenta. Se prezinta sub forma de pudra cristalina de culoare alba. Poate fi prizata sau, daca este sub forma lichida se poate injecta. Are un efect rapid asupra organismului, efect ce dureaza pana la 20 de minute. Si de aici incep marile probleme. Dupa terminarea efectului, consumatorul simte din nou nevoia acelei stari euforice si doreste o noua doza. Efectele cocainei: nervozitate, depresie, acte irationale, halucinatii, paranoia, hipertensiune, probleme cardiovasculare, hemoragii cerebrale. Trebuie sa adaugam ca in cele din urma poate duce la moarte. Pentru 15-20 de minute de euforie nu merita sa va distrugeti viata. Nu uitati daca ati consumat odata, puteti deveni dependenti si societatea in care traiti va va respinge ca om.
ECSTASY - Se prezinta sub forma de tablete sau capsule. Drogul produce senzatii placute, senzatii de fericire si armonie. Acestui drog afecteaza in primul rand creierul.
MARIHUANA - Marihuana este amestec verde, maro sau gri din frunzele, tulpinile, semintele si florile uscate ale canepei (Cannabis Sativa) si are aspect de tutun verzui taiat foarte fin. La cei ce utilizeaza multa marihuana, THC-ul poate fi gasit in organism chair dupa saptamani de la incetarea folosirii drogului. Toate tipurile de marihuana au efect halucinogen de intensitate scazuta, perturband functiile creierului.

vineri, 24 aprilie 2009

Terapii naturiste

HOMEOPATIA - Din toate tipurile de medicina naturala, homeopatia este, fara indoiala, cea care se bucura de cea mai mare audienta in Europa si in cele doua Americi. Chiar daca exista destui carcotasi ai medicinei clasice care pun la indoiala eficienta remediilor homeopate, homeopatia beneficiaza de recunoastere din partea autoritatilor si atrage spre sine numerosi medici, doritori a se initia in aceasta disciplina. Homeopatia, avand ca baza tratamentul cu plante, natural, nu poate ucide. Mai mult chiar, exista cure care ajuta la cresterea imunitatii organismului.

AROMOTERAPIA - urmãreste ameliorarea sau vindecarea diverselor boli, pe calea aromelor si a parfumurilor, respectiv pe calea unor produsi volatili si odoranti, extrasi din plante aromatice, produsi care se prezintã sub forma unor esente naturale sau a unor uleiuri volatile.

GEMOTERAPIA - Plantele din padurile si poienile noastre ascund in ele nestiute izvoare de sanatate. Cand mangaiem tinerele mladite ale unui copac ori cand strivim un mugure proaspat din care tasneste seva nici nu banuim ce minune tamaduitoare tinem in palma, natura pune in circulatie cele mai "teribile" medicamente ale sale. Fiecare specie de arbore poarta in seva, in mugurii si in mladitele sale verzi substante si energii nebanuite, de o diversitate care abia incepe sa fie descoperita si cu o putere vindecatoare pe care putini o intuiesc.

APITERAPIA - este terapia traditională care foloseste mierea, polenul, ceara, lăptisorul de matcă, propolisul, veninul albinelor si alte produse ce tin de complexa alchimie a stupului, in vederea mentinerii sănătătii corpului omenesc. Un rol deosebit il ocupă combinatiile de miere, polen si lăptisor de matcă, dozate corespunzător, e folosesc pentru ocrotirea mamei si copilului, a sănătătii adultului, in convalescente, avitaminoze, diverse afectiuni ale tubului digestiv si a ficatului, in afectiuni ale căilor respiratorii, nevroze, astenii, senilitate. La noi in tară se fabrică si un larg sortiment de produse cosmetice si de ingrijire igienică cum ar fi: cremele de fată cu lăptisor de matcă, cu propolis, cu miere, lotiuni nutritive, demachiante, apă de gură si altele. In medicină se foloseste un spray cu propolis pentru tratarea afectiunilor dermatologice.

ARGILOTERAPIA - Argila este o componenta a mjoritatii solurilor. Pentru sanatate, prin compozitia sa, argila este remineralizanta, reechilibranta si antitoxica. Datorita acestor proprietati, s-a folosit ca mijloc de mentinere si remediu al sanatatii, din antichitate si pana in prezent. Actiunea sa bactericida consta in faptul ca argila absoarbe substantele toxice care se foloseste atat pentru uz intern cat si pentru uz extern.

REFLEXOTERAPIA - Este componenta reflexologiei care se ocupã cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase) sau cu articulatiile interfalangiene. Marele avantaj constã în completa lipsã de toxicitate, în conditiile în care civilizatia noastrã traverseazã o epocã foarte poluantã, inclusiv pe plan medicamentos. Prin reflexoterapie nu se trateazã simptomatologia bolilor, ci cauzele lor. Reluarea normalã a circulatiei sangelui în organul sau zona afectatã este un mare castig, deoarece sangele transportã substantele de asimilatie, dezasimilatie si apãrare. O bunã circulatie sanguinã conduce la accelerarea reconstituirii normale a tesuturilor si organelor lezate de boalã, în plus atrage reechilibrarea bioenergeticã în zona afectatã.

BALNEOTERAPIA - Apele minerale sunt ape naturale, folosite in cura externa sau interna, ca tratament. O apa minerala contine diferite substante ca: saruri, elemente chimice (de exemplu Fe sau gaze) intr-o anumita concentratie, de unde si varietatile de ape minerale. Totusi, sunt anumite conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o apa ca sa fie minerala, si anume: sa aiba minimum 1 g%o saruri; sa contina elemente chimice cu mare actiune (Fe, I, As) in anumite cantitati; sa contina anumite gaze (CO , SH , emanatii radonice), de asemenea, in anumite proportii; sa izvorasca la o temperatura de cel putin 20 grade Gelsius.

ELECTROTERAPIA - Electroterapia consta in folosirea curentului electric pentru stimularea tesuturilor, cu scopul vindecarii diferitelor afectiuni sau al recuperarii anumitor functii pierdute ale organismului. S-a demonstrat ca oasele, cartilajele, ligamentele, tendoanele si diferite celule ale corpului sunt influentate pozitiv de electricitate. Se considera ca, prin stimularea electrica a celulelor, tesuturile afectate pot fi vindecate.
Dupa forma de curent, electroterapia cuprinde: galvanoterapia (curentul continuu); faradoterapia (curentul alternativ); derivatii lor (curentii de joasa frecventa, de medie si inalta frecventa); fototerapia (energia luminoasa, radianta).

ACUPUNCTURA - Aceasta arta de diagnosticare, prevenire si tratament al bolilor are o vechime de peste 10.000 de ani. Originile ei se credeau a fi in India si in China, insa ultimele descoperiri arheologice atesta practicarea acupuncturii in spatiul carpato-danubiano-pontic. Acupunctura reface structura si functia materiei prin restabilirea echilibrului energetic si armonizarea functiilor metabolice. Procesul de vindecare este explicat de inlaturarea cauzelor interne si externe care au favorizat si au generat aparitia bolii. Combinand acupunctura cu fitoterapia se poate trata orice afectiune. Durata tratamentului si rezultatele sale sunt influentate de vechimea si stadiul bolii in momentul inceperii tratamentului. Organizatia Mondiala a Sanatatii a identificat peste 400 de afectiuni care pot fi vindecate sau tratate prin acupunctura.

Evenimente eco luna MAI

Luna mai, sau Florar, sta, an de an, sub semnul florii de cires, devenita simbol al acestei cele de a cincea luni. Dar nu numai micuta floare alba isi desfata privitorii si starneste zumzetul plin de viata al albinelor. Multe alte plante isi deschid acum bulbii plini de viata si culoare.

Evenimentele ecologice ale lunii mai

10 Mai - Ziua Păsărilor şi Arborilor

Dedicata aniversarii pasarilor si arborilor, aceasta zi a fost creata de catre iubitorii de natura implicati direct în serviciile de protectie si conservare a mediului, care au dorit sa faca public faptul ca a ne întoarce la natura si a fi mai generosi cu aceasta nu reprezinta un efort prea mare din parte noastra.Rolul si rostul Zilei Pasarilor si a Arborelui este mai mult de natura educativ-informativa, de trezire a dorintei oamenilor de a fi mereu în armonie cu natura. Ocrotind pasarile si arborii, realizam, implicit, conservarea habitatelor.A sadi un copac sau a plasa casute pentru pasari sunt lucruri foarte simple pentru noi, dar importante pentru mentinerea echilibrului ecologic. A nu distruge padurile, a nu le defrisa masiv ne ajuta la mentinerea unei mediu mai curat si a unei vieti mai sanatoase.Exista destule persoane si institutii preocupate de marcarea Zilei Pasarilor si a Arborilor, de la cei mai mici (care sunt si cei mai inventivi) si pâna la cei mai mari, care apeleaza la sensibilitatea si dragostea românului pentru natura.Fie ca este vorba de excursii în natura, de expozitii de desene si fotografii cu tematica sau de recitaluri de versuri, de întruniri, simpozioane si conferinte, aceasta zi nu trece neobservata.Însa amploarea unor astfel de manifestari nu este aceea pe care si-ar dori-o iubitorii de mediu. Nu exista, nici la acest moment, o deschidere foarte larga fata de criza mediului sau o dorinta evidenta de sprijin pentru atenuarea daunelor produse componentelor de mediu.De asemenea, oamenii nu sunt bine informati cu privire la problemele de mediu, în general, cu atât mai putin referitor la zilele în care acesta trebuie sarbatorit.Sa ne notam în calendarul personal si ziua de 10 mai, ca o zi în care, macar o data pe an, sa fim mai atenti fata de arbori si pasari.

15 Mai - Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă

Schimbarile climatice din ultimii ani au un impact semnificativ atat asupra ecosistemelor naturale, biodiversitatii, resurselor naturale, cat si asupra sanatatii umane.
Cresterea nivelului oceanului cu 18 pana la 58 cm pana la sfarsitul secolului, a temperaturilor medii, care vor creste cu pana la 5,8 grade Celsius pana in 2100 reprezinta doar cateva dintre efectele incalzirii globale.
Ca efect al activitatilor umane, nivelul tuturor gazelor cu efect de sera este in crestere si dezvolta acest fenomen.

Noi toti trebuie sa devenim mai reponsabili si sa ne implicam in dezvoltarea tehnologiilor si produselor nepoluante. Aceasta, pentru ca piata functioneaza pe principul cererii si ofertei, iar daca noi vom cere doar produse care nu afecteaza mediul, atunci marile companii vor fi obligate sa se axeze pe acest gen de productie.


22 Mai - Ziua Internaţională a Biodiversităţii

Scopul evenimentului este de a atrage atenţia asupra importanţei diversităţii biologice şi asupra faptului că fiecare dintre noi poate face ceva pentru a proteja bogăţia naturii. Ziua Internationala a Biodiversitatii a fost initiata în 1993 la Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru promovarea aspectelor legate de biodiversitate. Pana in anul 2000 a fost în 29 decembrie, celebrand ziua intrarii in vigoare a Conventiei asupra Diversitatii Biologice. In decembrie 2000 data a fost schimbata (22 mai fiind data adoptarii Conventiei, în 1992), in parte pentru a evita suprapunerea cu alte sarbatori ce au loc la sfarsitul lunii decembrie.

Trebuie sa stim ca taierea unui brad dureaza un minut, dar ca sa ajunga la maturitate bradului ii sunt necesari 60-80 de ani, la plantarea unui hectar de padure se folosesc 8000 de puieti, iar pana la varsta de exploatare mai raman doar 600 de exemplare, iar ca un hectar de padure de conifere capteaza anual 50 tone de dioxid de carbon si elibereaza, in acelasi timp, 25-30 tone de oxigen. Taierea necontrolata a padurilor duce la modificarea climei si face natura mai saraca. De aceea, anual, lucratorii forestieri planteaza puieti, completand golurile din paduri.

24 Mai - Ziua Europeană a Păsărilor

EuroBirdwatch e ziua europeana dedicata observarii pasarilor, eveniment ce a devenit deja o traditie pentru Societatea Ornitologica Romana. In fiecare an, aceasta organizeaza, ca partener al BirdLife International in Romania, Ziua Europeana a Observarii Pasarilor. Zi in care iubitorii de pasari si specialistii in domeniu ne atrag atentia inca o data asupra importantei protejarii si conservarii speciilor de pasari.

Pasapoartele biometrice

Prin date biometrice se intelege, intr-o prima faza, introducerea in fila informatizata a pasaportului a unui cip electronic invizibil care va contine aceeasi fotografie care exista pe fila respectiva, insa in format electronic. Este vorba despre o fotografie color cu dimensiunile 35mm/45mm continand imaginea faciala a persoanei privita din fata, cu capul descoperit si ochii deschisi. De asemenea, fotografia trebuie realizata intr-o singura culoare.
Pasapoartele electronice vor avea o masura suplimentara de identificare. Aceasta consta in incorporarea in cipul electronic aflat in pagina informatizata a documentului, alaturi de imaginea faciala, si a impresiunilor digitale ale degetelor de la fiecare mana.

Noile paşapoarte vor putea fi eliberate la cerere sau din momentul expirării vechiului document.
Normal ar fi tebuit introduse inca de la 1 ianuarie 2009, cu toate acestea, guvernul nu a luat încă o decizie în această privinţă.

Salvati ROSIA MONTANA


Rosia Montana este o comuna din Muntii Apuseni, situata intr-o zona care adaposteste cel mai mare zacamant de aur din Europa.O zona exploatata din vremea lui Traian pana in prezent, o zona care si-a luat numele de la culoarea apelor curgatoare poluate de activitatile miniere milenare.Pana in luna mai 2006 zacamintele de aur si argint din Rosia Montana au fost exploatate de catre Statul Roman prin Compania Nationala a Aurului, Cuprului si Fierului, Minvest SA, prin filiala sa Rosiamin.Aceasta exploatare depindea financiar pana in momentul inchiderii sale de subventiile de la stat si genera anual pierderi de peste trei milioane de euro. Acesta a fost unul din motivele pentru care a fost inchisa. Acest fapt va avea consecinte economice si sociale grave: rata somajului va ajunge la 90%, iar lipsa locurilor de munca si a surselor de venit va forta oamenii sa paraseasca zona Rosia Montana.RosiaMin, filiala din Rosia Montana a Companiei Minvest Deva a fost inchisa in luna mai 2006 datorita, in principal, datoriilor istorice acumulate de Minvest Deva / E. M. RosiaMin Rosia Montana.Lipsa fondurilor a impiedicat compania sa respecte graficul de esalonare a datoriilor, fortand furnizorul de energie electrica sa intrerupa furnizarea energiei. Ca urmare, toate activitatile miniere au fost oprite.De asemenea, lipsa unui client interesat de preluarea concentratul cu continut aurifer de la RosiaMin a contribuit in mare masura, la inchiderea companiei.

Proiectul Rosia Montana este un subiect controversat in Romania, in Ungaria si la Bruxelles, unde este privit ca un test al tranzitiei Romaniei catre economia de piata.Centrul acestei controverse este folosirea cianurii pentru extragerea aurului, o metoda folosita in mod curent in peste 400 de mine de aur din intreaga lume, inclusiv din Europa. Aceasta metodologie presupune construirea unei uzine de procesare a minereului, prevazuta cu o unitate de distrugere a cianurii si cu un iaz de decantare pentru stocarea sterilului de procesare. Din pacate, la baza acestei controverse se afla accidentul de la Baia Mare din ianuarie 2000, cind ploile abundente au dus la fisurarea si revarsarea unui iaz de decantare al unei companii australiene in riul Tisa, un afluent al Dunarii, poluand astfel intregul sistem hidrografic, pana in Ungaria.

Militantii pentru protectia mediului, condusi de diverse organizatii neguvernamentale si in particular de ONG-ul Alburnus Maior, avertizeaza ca aprobarea proiectului ar insemna o noua catastrofa ecologica. În Romania si in Ungaria, grupurile care se opun proiectului Rosia Montana mizeaza pe vechile resentimente fata de companiile straine si fata de capitalism in general, precum si in intens citata declaratie a fostului prim-ministru al Romaniei, Adrian Nastase, in care spunea ca din minerit nu vor castiga decat strainii, care “vor lua aurul si vor lasa cianura.”Daca voturile ar fi o unitate de masura, majoritatea locuitorilor Rosiei Montane inclina spre aprobarea proiectului. Primarul comunei, un suporter al mineritului modern, a fost recent reales cu aproximativ 90% din voturi, in timp ce diferiti candidati sustinuti de Alburnus Maior au ramas cu 9% din voturi. Cum vremurile minei de stat se apropie de final, o majoritate in crestere inclina sa fie de acord cu un fost miner din Rosia Montana, acum pensionar, pe nume Imre Eckhardt, citat intr-un buletin de stiri recent: "Oamenii sunt mahniti, pentru ca munca in mina actuala este nesigura si stim ca mineritul in vechiul sistem nu mai poate continua. Noua mina este singurul lucru care poate salva satul si avem nevoie de investitii, fie ca sunt locale sau straine. Cei care se opun minei nu propun nici o alta alternativa."

Cel mai puternic argument pentru deschiderea minei nu contrazice argumentele militantilor pentru protectia mediului, ci le sustine: dealurile, vaile si raurile din Rosia Montana sunt puternic poluate si degradate – incarcate de arsen, zinc, fier si scurgeri de ape acide, rezultata din aproape 2000 de ani de minerit.
Intr-o lume ideala, o economie poate deveni mai puternica fara sa afecteze mediul, iar urmarile industrializarii peisajului frumos al Rosiei Montana nu s-ar fi produs niciodata.Dar luand lucrurile asa cum sunt, proiectul minier al Gabriel Resources se prezinta ca cea mai buna si, probabil, singura cale pentru regiune si pentru locuitorii sai de a depasi situatia dura deja existenta.Rosia Montana este un sat unde serviciile de asistenta medicala sunt aproape inexistente, casele se incalzesc cu lemne si jumatate dintre ele nu au apa curenta. Perspectivele oferite de proiectul minier modern pot schimba complet aceasta situatie.Locurile de munca stabile - salarii mari, forta de munca bine pregatita, investitia, infrastructura, impozitele si taxele - pot fi baza unei economii locale puternice si diversificate, care ar putea transforma Rosia Montana intr-un loc care, pentru prima oara in aproape doua milenii, n-ar mai depinde doar de minerit.

Doneaza Sange

Donarea de sange este sigura si usoara.
Nu se poate lua SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii.
Se utilizeaza un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare.
Senzatia de lesin sau oboseala dupa donare este foarte rar intalnita.
Puteti dona doar daca starea de sanatate va permite si va simtiti bine.
Vi se vor pune cateva intrebari legate de starea de sanatate si vi se va face un mic examen medical - temperatura, puls, tensiune.
Rezultatele testelor raman confidentiale.
Pentru a beneficia de o experienta placuta in urma donarii, donatorii sunt rugati sa stea cateva minute dupa donare; sa evite exercitiile ori ridicarea de greutati in urmatoarele 5 ore de la donare.
Calitatea sangelui. Asigurarea calitatii rezervelor de sange se face printr-un proces ce presupune testari riguroase, procesare atenta, etichetare, stocare si un atent control al calitatii.

Proceduri

Pentru a preveni accidentele, transfuzia se face respectand cu strictete anumite legi.
Astfel, indivizii cu grupa sanguina AB pot primi sange, fara nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiti "primitori universali". Ei nu pot insa dona sange decat persoanelor care au grupe AB.
Sangele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupa, detinatorii grupei 0 fiind denumiti si "donatori universali".
Grupa A doneaza grupelor A si AB si primeste sange de la grupa A sau de la 0.
Grupa B doneaza grupelor B si AB si primeste numai de la grupele B si 0.

Poti dona daca:

Ai varsta cuprinsa intre 18 si 62 ani;
Ai o greutate corporala minima de 50 kg;
Ai tensiunea arteriala maxima de 20 mmHg iar minima 10 mmHg;
Nu ai afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer;
Au trecut 70 zile de la ultima donare.
Daca esti hipertensiv (pana la 20 mmHg) trebuie sa stii ca este chiar recomandat sa donezi.

Cum donez?

E simplu, te prezinti la unul din centrele de transfuzie din zona in care locuiesti (bineinteles daca ai avut grija sa respecti cele indicate in pagina cine poate dona - adica, pe scurt: ai varsta intre 18 si 62 ani; ai greutatea corporala mai mare de 50 Kg; ai tensiunea arteriala in intervalul 10-20 mmHg; nu suferi de boli de piele, ulcer, hepatita sau alte boli transmisibile; nu ai mai donat sange in ultimele 70 zile) si personalul de acolo te va indruma pe parcursul fiecarei etape pana la plecare.

Nu ramane indiferent!

Vino si Doneaza!

Sangele tau poate salva vieti!

Facilitati pentru donare:

Primesti 7 bonuri de masa (valoare totala de aproape 52 lei) cu care vei putea face cumparaturi in orice magazin care accepta bonuri de masa.
Urmatoarele analize sunt gratuite: hepatita B si C, HIV (SIDA), VDRL (Sifilis), hemoglobina, Grupa (A, B, 0, AB), Rh (D), anticorpi antieritrocitari (pentru fetele cu Rh-) (in valoare de peste 100 de lei)Primesti o adeverinta pentru: reducere de 50% pentru transportul in comun pe 1 luna; 1 zi libera.

Redirectionare 2%

Prevederea 2% permite contribuabililor persoane fizice sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala (asociatie sau fundatie). Prevederea 2% poate contribui la un climat fiscal mai transparent, la pastrarea fondurilor de la contribuabili pe plan local si la rezolvarea unor probleme sociale locale. Se contribuie astfel la un climat social si economic mai bun pe plan local, ceea ce are un efect pozitiv asupra angajatilor unei firme si deci asupra productivitatii lor. O firma care isi incurajeaza angajatii sa directioneze 2% din impozitul lor este o firma responsabila social, demonstrand ca nu ii este indiferent ce se petrece in jurul sau.


De ce e bine sa folositi aceasta prevedere?

• Nu va costa nimic!
• Contribuiti la eficientizarea cheltuirii banului public - deci al dvs.!
• Puteti ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dvs. directionand 2% catre o organizatie care lucreaza in acel domeniu.
• Va puteti asigura ca acesti bani raman in comunitatea dvs. directionandu-i catre o organizatie locala.
• Puteti ajuta oameni in nevoie directionand 2% catre o organizatie care lucreaza pentru ei!

Ce trebuie sa faceti?

Pasul 1. Alegeti un domeniu si o organizatie catre care vreti sa directionati 2% din impozitul dvs. Cititi sectiunile: cum se alege organizatia si cum aleg o organizatie buna sau consultati baza de date. Daca doriti, puteti raspunde uneia din cererile pe care probabil le veti primi sau despre care veti citi sau auzi.

• Directionarea a 2% din impozitul dvs. este o optiune si nu o obligatie.
• Nici o autoritate a statului, nici o organizatie sau angajatorul dvs, nu va pot obliga sa faceti acest lucru.
• Alegeti organizatia pe care o doriti dvs.! Este dreptul dvs.!

Pasul 2. Aflati datele de contact ale organizatiei. Aveti nevoie de urmatoarele informatii:

• Numele organizatiei
• Codul de identificare fiscala (codul fiscal)
• Contul organizatiei in format IBAN

Pasul 3. Completati datele pe declaratia in functie de sursa dvs. de venit:

a) daca aveti venituri din salarii:
• completati Declaratia 230 (punctele A si B)
Nu va faceti probleme daca atunci nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta necompletata.
b) daca aveti venituri din alte surse (cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc):
• completati Declaratia 200 (punctul III)

Pasul 4. Trimiteti prin posta declaratiile administratiei financiare de la domiciliul dvs. sau depuneti-o chiar dvs. Termenul limita este 15 mai 2009!

V-ati adus contributia la buna cheltuire a fondurilor publice si ati contribuit la o viata mai buna in comunitatea dvs.! Pana la 31 decembrie administratia financiara va centraliza toate informatiile si va vira sumele stranse catre organizatiile beneficiare.

TEST PAPANICOLAU

Specialistii recomanda efectuarea anuala a unui test Papanicolau si unui examen pelvin in cazul tuturor femeilor care sunt active sexual sau au fost active sexual pana de curand, sau au ajuns la varsta de 18 ani. Daca o femeie a avut trei sau mai multe examene negative in ani consecutivi, testul Papanicolau poate fi facut mai rar, la indicatia medicului care o urmareste, dupa revizuirea factorilor de risc. Societatea oncologilor ginecologi recomanda efectuarea de teste Papanicolau anual pentru toate femeile, indiferent de ce s-a gasit la examinarile anterioare. In timpul unui test Papanicolau, celulele sunt razuite sau periate de la nivelul colului si preparate pe o lamela care va fi examinata microscopic. Scopul testului Papanicolau este detectarea modificarilor care pot indica un cancer de col. Testul Papanicolau este foarte precis in detectarea cancerului de col uterin. El este mult mai putin precis in detectarea cancerului de corp uterin (endometru), a trompelor uterine sau a ovarelor. In cazurile in care aceste tipuri de cancer sunt descoperite cu ajutorul unui test Papanicolau, se explica prin faptul ca celulele canceroase au traversat trompele uterine si au ajuns in cavitatea uterina, apoi in colul uterin si in secretia vaginala.